Methodfeeder, miniboilies, zelfhaaksysteem, nachtvissen met piepers en hangers: statisch witvissen 3.0 is feitelijk een verfijndere en lichtere manier van karpervissen. Deze dressuurdoorbrekende aanpak is voor specimenhunter Mark Pijnappels al tien jaar de standaard en heeft hem al veel grote brasem en zeelt opgeleverd.
En zodoende las je in het artikel 'statisch witvissen 3.0' al een hele vracht aan tips van Mark Pijnappels.
In dit artikel hadden we je al beloofd om je op Hét Visblad Online te laten zien hoe je zo'n stuitje op je lijn monteert. Dus zou het ontzettend flauw van ons zijn - doch van enig sarcastisch gevoel voor humor getuigen - om ons nu niet aan die afspraak te houden. Kortom, zie hieronder!
Een klosje garen of markerbraid (zoals dat van Fox) en een nagelknippertje: meer heb je echt niet nodig!
Knip een stukje van ongeveer 8 - 10 centimeter markerbraid af en hou dit aan beide uiteinden met twee vingers vast. Maak nu een lusvorm.
Leg het lusvormpje nu tegen de lijn aan op de plek waar je het stuitje wilt monteren. Eventueel kan je de lusvorm ook leggen met de hoofdlijn er midden doorheen.
Pak nu een van de twee uiteinden van de markerbraid en wikkel deze een keer of 4 - 6 om zowel de bovenkant van de lus als de hoofdlijn heen.
Trek het geheel nu langzaam aan.
Heeft de knoop zich al gevormd om je lijn heen, trek dan nog even extra stevig aan, zodat het stuitje goed stevig op de lijn blijft zitten. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je lijn daardoor beschadigt.
Knip nu de uiteindes kort af.
En daar is 'ie dan! Het stuitje, een hartstikke handig ding om je lijn mee te markeren of als stoppertje voor je pennetje te gebruiken. Het stuitje kan gewoon over de lijn schuiven zonder daarbij de lijn te beschadigen. Tegelijkertijd kun je hem wel dermate strak aantrekken dat hij niet meer verplaatst.
En alsof dat nog niet genoeg is, geeft Mark je hieronder óók nog eens een supertip voor je methodfeedervoer! Want hoe weet je nou wanneer je voer stevig genoeg is voor de methodfeeder, maar tóch luchtig genoeg is om op de bodem z'n werk goed te doen? Dat weet je pas als je hieronder kijkt:
Neem wat voer in je hand en knijp het met dezelfde hand samen. Als het geknede kunstwerk nu heel blijft is het voer vochtig genoeg.
Rol het zaakje nu voorzichtig met de onderkant van je andere hand richting de vingertoppen van de hand waarmee je het voerballetje beet houdt.
Als het voer dan meteen weer mooi uit elkaar valt, is het voer goed luchtig, waardoor het onder water hoed zal uitwasemen. En dat daar vervolgens brasem, zeelt en karper op afkomt hoeven we je inmiddels al niet meer uit te leggen!
-> Meer witvissen