Witvissen - Feedertips voor de rivier

24 feb 2010

De strenge vorst gooide roet in het eten voor wat betreft de geplande witvisreportage op stilstaand water. De enige plek waar ijs geen belemmering vormde, waren de rivieren. Daar was – en is ook op dit moment – nog goed witvis te vangen, zo liet feederlegende Peter van der Willik zien aan de Lek bij Nieuw-Lekkerland.

Voor het volledige artikel uit Hét Visblad, klik je hier.

Voor degene die het artikel in Hét Visblad inspireert om zelf ook met de feederhengel richting rivier af te reizen, hebben we erg goed nieuws: hieronder geeft Peter gewoon nóg wat extra feedertips. Wat een fijne kerel is het toch, die Peter!

Op de rivier werpt je altijd iets stroomopwaarts in. Zo komt je lijn - als je korf eenmaal op de bodem ligt - mooi haaks op de oever te liggen.  Voor het rivierfeederen volstaat een molen in het 5000 of 6000-formaat en een feederhengel van 3.9 tot 4.2 meter. Omdat de stroming al snel om korven van 80 á 100 gram vraagt, mag je voor de riviervisserij zeker wel een medium of heavy feederhengel meenemen.



TOPPIE OPPIE! Neem altijd genoeg reservetoppen mee, zodat je kunt varieren. Pak bij een harde stroming een 2 - 4 oz. feedertop, stroomt het minder hard dan volstaat een 1.5 - 2 oz. feedertop.

Rivierfeederen is wat grover feederen. De vis is sterker, de vis is vaak groter en er liggen doorgaans bovendien meer obstakels. op een rivierbodem dan in bijv. een stilstaande vijver. Schaam je daarom niet om een onderlijn van minimaal 18/00 mm nylon of fluorocarbon te gebruiken.

Wormen zijn en blijven Peter's favoriete aas. Het is ook de voornaamste aassoort waarmee door feedervissers op de rivieren steeds vaker meervalletjes als bijvangst worden gevangen. Let wel op: vanaf 1 april tot de laatste zaterdag in mei is het verboden om met wormen als aas te vissen, i.v.m. de gesloten tijd voor deze en andere aassoorten.

Rivierbrasem laat zich zeker niet zonder slag of stoot in het landingsnet glijden. Dankzij de stroming zijn het taaie, sterke vissen, gehard door het harde leven in de rivier!

Een steun is onmisbaar bij het rivierfeederen. Deze steun heeft als voordeel dat de hengel niet kan schuiven tussen de ribbels in en zodoende is de beetregistratie nog zuiverder.

-> Meer witvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.