Winters witvissen in de havens kun je gerust aan wedstrijdvisser Willem van den Helm overlaten. In Hét Visblad lees je allerhande tips en trucs die hij tijdens een sessie in de haven van Brielle geeft over hoe de vaste stok het beste kan worden ingezet op deze gekende winterstekken.
In het artikel in Hét Visblad lees je al allerlei tips over de havenvisserij. Hieronder licht Willem nog meer tipjes van de havenvisserij-sluier op.
Gebruik 's winters (maar ook 's zomers) donker gekleurd voer. Vissen houden niet van licht gekleurde plekken, omdat zij zich dan minder veilig voelen voor roofvis en watervogels. De vis tekent immers meer af tegen een lichtgekleurde bodem dan tegen een donkere bodem! Hoe helderder het water, hoe belangrijker deze regel is! Overigens volstaat in havens een eenvoudig voertje met wat hennep en casters erbij.
Gok nooit op één paard in havens. Maak één voerstek voor de witvis en leg daarnaast een tweede voerplekje met enkel en alleen wat verknipte wormen aan voor de baars. Een beetje switchen tussen beide voerplekjes brengt gegarandeerd meer vis op het droge.
Vergis je niet in de kracht van havenvoorns en havenbrasems. Met een lange schepnetsteel en een ruim net is het een stuk eenvoudiger de vis snel en veilig te landen – nog voordat de vis de meerpalen in kan schieten!
Willem geeft de voorkeur aan olijfvormige dobbers met een drijfvermogen van rond de 1 gram. Op ongeveer 70 cm boven de haak zet hij een olivette-loodje. Tussen het olivette-loodje en de haak zet hij nog drie loodhageltjes. Mocht je veel kleine vis vangen die het aas al tijdens het zakken pakt, zet het olivette-loodje dan dichter bij de haak. Zo zinkt je haak sneller af naar de bodem en krijgt kleine vis minder kans het aas te pakken tijdens de afzinkfase.
Bij witvissen zit je meestal gedurende langere tijd stil. Om dan geen kou te vatten, is het aan te raden om warme thermo-onderkleding aan te trekken. Willem zweert bij zijn Helly Hansen onderoverall.
-> Meer witvissen