De visstand verandert en dat biedt nieuwe perspectieven. Het aantal kilo’s vis neemt af, maar het gemiddelde gewicht schiet evenredig omhoog. Tel daarbij op dat op steeds meer afgesloten wateren karperachtigen worden uitgezet en je begrijpt dat er flink wat gaat veranderen de komende tien jaar.
Sportvisgoeroe Ed Stoop praat je helemaal bij over deze interessante ontwikkeling.
In dit artikel (PDF) lees je wat de visie van Ed op de toekomst van het witvissen is. Hieronder geeft de sympathieke presentator van Vis TV je nog een extra tip zodat ook jij de komende tijd goed beslagen ten ijs komt.
Omdat het nieuwe voer snel in het water uit elkaar valt en je ook in diep water moet kunnen vissen, bracht één van ’s werelds grootste wedstrijdvissers aller tijden (Bob Nudd) mij in een Engels tijdschrift op een idee. Om heel ver te werpen, kun je namelijk plastic madenkorven gebruiken. Fox heeft de beste met vleugels en een loden kop, waarvan die van 56 gram als het moet gemakkelijk 80 meter haalt. Maar als je zo’n madenkorf via de bovenkant met lokvoer vult, komt dat voer onder water niet goed uit de korf. Door echter een zijkant uit dat korfje te zagen en te snijden, krijg je de haast ideale speedkorf voor deze visserij. Behalve voer kun je nu ook prima pellets en maïs en verkruimelde boillies brengen. Hieronder zie je hoe ik zelf zo'n korf prepareer.
Je zaagt de gesloten madenkorf een paar centimeter in net achter de gaatjes. Met een stanleymes snijd je vervolgens in de lengterichting de zijkanten weg.
Zo snijd je tenslotte een vierkantje/rechthoekje uit de korf.
Haal eventueel met een mesje de oneffenheden aan de randjes weg.
Hang de korf zoals gebruikelijk met een wartel aan de lijn.
Je kan er allerlei soorten aas en voer in stoppen: maïs, lokvoer, pellets, miniboilies, wormen, noem maar op.
Met een klein laagje voer dicht je de korf mooi af, zodat alles er mooi in blijft zitten tijdens de worp.
Je geprepareerde korf is nu klaar om mee te vissen. Je kan zo heel gericht en gedoseerd (met weinig lokvoer) aas naar je stek brengen. Vanwege de goede werpeigenschappen kan dit ook op grote afstanden. In de zomerperiode is dit systeem ook prima te gebruiken door de korf bijvoorbeeld vol te proppen met wormen.
-> Meer witvissen