Witvissen - Op bezoek bij de koningin van Witvisland

25 nov 2009

Deze komende winter kun je met de tips van Anja Groot je voordeel doen aan de waterkant. De winnares van de Nationale Topcompetitie in de categorie onder 22 jaar doet haar strategie voor de aanstaande koude maanden uit de doeken.

Hier lees je de tips van Anja die ze in Hét Visblad geeft. Hieronder volgen nog wat extra tips en trucs die Anja in haar wintervisserij toepast.

De wintervisserij is een subtiele visserij waarbij je in principe zo licht mogelijk vist. De standaard lijndikte ligt bijvoorbeeld tussen de 6/00 en 8/00 met topelastiek over drie delen. In het het geval dat je in havens vist of de vis echt goed op je voerplek hebt weten te krijgen, kan het echter nodig zijn om wat dikker te gaan vissen. Als de beet er lekker in zit, wil je natuurlijk niet ieder visje supervoorzichtig te hoeven uitdrillen. Schakel dan over naar 10/00 tot 12/00 met topelastiek over twee delen.

Het prepareren van je voer kost wat extra tijd als het goed wilt doen, maar betaalt zich tijdens het vissen dubbel en dwars uit. De eerste keer zeef je het droog om de grote bestanddelen, die de vis verzadigen, eruit te halen. Daarna bevochtig je het voer (niet teveel, niet te weinig) en zeef je het nog een keer. De grote klonten waar teveel vocht in zit, selecteer je er op deze manier ook uit. Mocht het nodig zijn, dan zeef je het hierna nog een keer zodat je een piekfijn voertje hebt waar de vis op af komt maar zich niet vol aan kan vreten.

Gekiemde hennep is in de winter een regelrechte knaller. De vis raakt hier helemaal aan verslingerd (wat we bij mensen vrij vertaald verslaafd zouden noemen), zonder dat ze zich vol vreten. Hennep werkt bij vissen namelijk lekker laxerend. Doorgaans wordt alleen met hennep gevoerd en met een caster gevist. Dit omdat je bij het vissen met een hennepkorrel een erg klein haakje (maatje 20) moet gebruiken en met de caster de wat grotere exemplaren selecteert.

De wintervisserij is een stuk fijner, dunner en secuurder dan in de andere jaargetijden. Dit vergt een wat andere, vooral subtielere, aanpak dan normaal. Maar wanneer je goed voorbereid aan de waterkant komt en met beleid te werk gaat, staat niets winters succes in de weg!

Ga je 's winters in de havens aan de slag? Check dan het onderstaande filmpje waarin ik de havenvisserij haarfijn voor je uit de doeken doe!

 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.