Zeevissen - Zeebaarzen met shads

23 jul 2009

Zeebaars ligt vaak nabij een obstakel op de bodem te wachten totdat de stroming wat lekkers meevoert. Reden genoeg dus om de plug eens in te ruilen voor een loodkop voorzien van een shad. Carl Greve vertelt in dit artikel hoe je de zeebaars zo helemaal gek kunt maken.

Check hier het 4-pagina tellende artikel van zeebaarsspecialist Carl Greve. Hieronder geeft hij nog een stapel supertips, ondermeer hoe je een shad zonder wartel aan de hoofdlijn bevestigt.

 

Er is een aantal kop-vormen dat ik altijd bij heb. De ronde kop, de teardrop kop en de bullit loodkop. Eigenlijk bepaalt de keuze van het kunstaas de keuze van de loodkop. Op een Bass Assassin of een Saltshaker Shad gebruik ik eigenlijk bijna altijd een ronde loodkop of een bullit loodkop. Op twisters vind ik een teardrop goed staan. Bij de keuze van een loodkop probeer ik te kijken naar de stroomlijn van het geheel. De shad en de loodkop moeten als het ware één geheel zijn, een bepaalde stroomlijn hebben. De stroomlijn van de combinatie kan veel verschil uitmaken, zowel boven het water als in het water. Een twister met een teardrop loodkop heeft uitstekende werpeigenschappen op het moment dat je bijvoorbeeld met veel wind te maken hebt. Een bullitkop met een bass assassin shad is door de stroomlijn sneller op de bodem dan een ronde loodkop. Er zijn momenten dat juist dat soort kleine dingetjes het verschil kunnen uitmaken, maar dat is niet vaak hoor!

Zeebaarsvissen vergt veel van je materiaal en in het bijzonder van je molen. Neem daarom een stevig model met een zogenaamde kruislingse opwikkeling. De gevlochten lijn wordt dan niet in de spoel getrokken en wikkelt bij het werpen gemakkelijker af. Daarbij moet de molen ook nog enigszins zoutwaterbestendig zijn. Voor deze specifieke visserij hebben zowel Shimano (Technium, Stradic, Twinpower en Stella in de 5000 en 6000 series) als Daiwa (Exceller, Caldia, Certate en Saltiga) een aantal goede exemplaren. Let er altijd goed op dat je de slip niet te strak afstelt. Mocht je vast komen te zitten en de boel los willen tikken, dan zorgt een te strak afgestelde slip voor een behoorlijke druk op de as. Zo ontstaat er snel speling op de as en gaat deze met horten en stoten draaien.

 

Bij dit type visserij is de presentatie van je kunstaas cruciaal. Een shad die mede als gevolg van een te dikke lijn snel over de stek vliegt, levert meestal geen vis op. Vandaar dat ik met dunne gevlochten lijnen van 12/00 vis. Dit is relatief licht, de standaard diameter voor het vissen op zeebaars is 14/00 of 16/00. Daarbij kies ik voor kwaliteitslijnen die duurzaam en slijtvast zijn – bijvoorbeeld Stren sonic braid, Gamakatsu powerbraid en de nieuwe Berkley fireline braid. Deze zijn wat duurder dan de standaard gevlochten lijnen, maar ze zijn hun geld dubbel en dwars waard.

 

ZO MAAK JE DE RAPALAKNOOP IN 6 STAPPEN

Stap 1: Leg een eenvoudige knoop in het uiteinde van je voorslag en haal de lijn door het oog van de loodkop.

Stap2: Haal het uiteinde door de opening van de eenvoudige knoop.

Stap3: Sla het uiteinde van de lijn 5 of 6 keer om de voorslag.

Stap4: Haal de lijn nu weer terug door de opening van de knoop.

Stap 5: Bevochtig de knoop en trek deze voorzichtig maar stevig aan. Knip het uiteinde vervolgens kort af.

Stap 6: Je hebt nu een ijzersterke knoop die het kunstaas alle vrijheid geeft om natuurlijk te kunnen bewegen.

 

Een van de belangrijkste zaken bij het zeebaarzen met shads is dat je altijd contact met de bodem houdt. Blijf daar voortdurend op letten!

Carl, hier met een jonge, maar zeer fanatieke zeebaarsvisser: "Ik wens alle Visbladlezers net zulke mooie vissen toe, veel succes allemaal!"

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.