Roofvissen - Oppervlaktekunstaas

23 jul 2009

Talloze snoekvissers gebruiken inmiddels jerk- en swimbaits die amper 50 centimeter diep zwemmen. Die halve meter tot aan het wateroppervlak blijkt voor velen echter een moeilijk te slechten barrière te zijn. Robert-Paul Wolters overtuigt met dit artikel dat de overstap op prop-baits en ander oppervlaktekunstaas zeer zeker kan lonen. En niet alleen op windstille zomeravonden!

Robert Paul Wolters beschrijft in zijn artikel hoe oppervlaktekunstaas het beste tot zijn recht komt. Hieronder staat hoe je zelf zo'n propbait kunt bouwen.

STAP 1: BODY DRAAIEN EN VEILEN
De basis van een propbait begint met een houten lichaam. In principe ga ik altijd uit van een sigaarvormig stuk hout, met een min of meer ronde kop en een staart die taps toeloopt. Omdat veel van deze body's rond zijn in doorsnede, is een draaibank een uitstekend hulpmiddel. Zelfs een simpel model zou al voldoen.
Toevallig staat er een bij mij in het lokaal (in het dagelijks leven ben ik docent handvaardigheid) maar mocht je niet de beschikking over dit gereedschap hebben, dan is er nog geen man over boord. Ik gebruik namelijk ook graag een stuk bezemsteel als basis, die ik met rasp en vijl in model breng. Echt, dit is makkelijker dan het lijkt! We werken van grof naar fijn, dus eerst raspen, dan vijlen en tot slot schuren in steeds fijnere korrel.

STAP 2: IN DE LAK ZETTEN
Is de body eenmaal in model en mooi glad, dan krijgt deze van mij altijd twee laagjes grondverf. Dit kan met een kwast, maar voor een egale dekking werk ik graag met spuitbussen. Deze gebruik ik ook om de kleuren aan te brengen. Nu heb ik wel eens een heel artikel geschreven over de beste kleuren voor kunstaas, maar ik heb niet de illusie dat een snoek die van onderaf tegen het kunstaas aankijkt meer zal zien dan alleen een donker silhouet. Daarom kies ik meestal vrij eenvoudige kleuren, waarin echter wel vaak een felle, fluorescerende kleur zit. De reden is dat ik zo het aas ook op afstand goed kan volgen.
Natuurlijk ben je vrij in je kleurkeuze, het belangrijkste is immers dat U er vertrouwen in heeft! Sjablonen en netjes kunnen voor schubjes en details zorgen, het oog wil ook wat, maar noodzakelijk is het zeker niet.

STAP 3: 3 LAGEN 2-COMPONENTENLAK AANBRENGEN
Na het schilderen breng ik plakoogjes aan en ga ik het kunstaas aflakken met een speciale 2-componentenlak, Envirotex. Deze lak is ideaal voor het aflakken van kunstaas. Ik voorzie mijn kunstaasjes altijd van 2 of 3 lagen, wat meer dan genoeg is voor een mooie glimmende laklaag waarmee het hout is beschermd tegen scherpe snoekentanden.
Misschien valt je op dat ik het houten lichaam niet eerst heb uitgelood. Bij dit type propbait doe ik dat zelden, omdat de staart met delta-blad vaak nog heel wat weegt en de haken uiteindelijk voor de balans zullen zorgen.

STAP 4: SCHROEFOGEN EN  DELTABLAD MONTEREN
Dat delta-blad is trouwens het belangrijkste en mogelijk ook het moeilijkste onderdeel. Deze dient namelijk op een speciale manier gemonteerd te worden. Ik heb met verschillende manieren geëxperimenteerd, maar de manier die ik nu zal beschrijven bevalt mij het beste.


1) Als eerste dienen we de schroefogen te monteren. Dit mag trouwens ook al voor het aflakken, maar monteer er in ieder geval vier. De foto laat zien wat ik bedoel. Schroefoog no. 1 is voor montage aan de speld van de onderlijn, no.2 is voor de bevestiging van een splitring en een dreg. No. 3 en 4 zijn echter de schroefogen die zijn bedoeld voor de montage van het deltablad. Aan een lengte verenstaal van 1mm dikte buigen we een oogje, welke we in schroefoog no. 3 hangen alvorens deze dicht te draaien.

De schroefogen v.l.n.r.: 1(voor je onderlijn), 2 (voor de dreg), 3 en 4 (voor bevestiging van het deltablad)


2) Schroefoog no. 4 hebben we een beetje opengebogen alvorens we deze in de body hebben gedraaid. In de lengte verenstaal buigen we nu twee hoeken, waardoor we het verenstaal langs de body en in het open gebogen schroefoog kunnen leggen. Als deze op zijn plaats zit, kunnen we met een tangetje schroefoog no. 4 een beetje dicht knijpen.

3) Nu schuiven we het delta-blad op het verenstaal (eventueel eerst een kraal) en vervolgens weer een kraal en/of een zogenaamde rivet. Deze zorgt ervoor dat het delta-blad goed kan draaien.

4) Nu buigen we een oogje, wat we zover dichtdraaien dat het deltablad nét voldoende ruimte om mooi vrij te kunnen draaien. In dit laatste oog hangen we dan weer een splitring en een dreg, en voila, je home-made propbait is klaar!


Zoals het hier staat lijkt het mogelijk een heel gedoe, maar nogmaals, het is echt niet zoveel werk en erg leuk om te doen.

 


De auteur met een prachvis die hij met een zelfbouw propbait ving.

 

Alternatief

Een delta-blad monteren is tot daar aan toe, maar ik kan me voorstellen dat je mogelijk op ziet tegen het maken van een houten body. Vorig seizoen bedacht ik daarom een alternatief. Er zijn namelijk ook spooks, sigaarvormige oppervlaktepluggen op de markt welke zich prima laten ombouwen tot propbait. Belangrijk is wel dat de body van hout is, omdat vaak op zijn minst een extra schroefoogje moet worden geplaatst. Met name de Poe's Giant Jackpot, zoals op de foto, laat zich prima ombouwen tot een goed vangende propbait.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.