Deze eerste editie van Vraag het aan Ed gaat Ed op bezoek bij Visbladlezer Krijn. Hij vist graag met de vaste stok, maar weet nooit 100 procent zeker of zijn aas op de juiste plek en de juiste diepte ligt. Check hieronder het filmpje en nuttige tips!
Klik hier voor het artikel in Hét Visblad.
Filmpje: goed peilen doe je zo
Krijn zit vertwijfeld aan de waterkant en vraagt zich af of hij wel goed bezig is. Daarom hieronder flink wat extra gratis super tips van Ed!
De loodzetting van Krijn is nu nog te grof. Met de twee zware loodhagels is het lastig om de dobber precies goed uit te loden en kun je weinig variëren. Dat kan dus subtieler.
Kijk, dat is al een stuk beter: de grote loodhagels hebben plaatsgemaakt voor een reeks kleinere loodjes waarmee je naar hartelust kunt schuiven.
We proberen eerst een paar voorntjes te vangen en dan is het goed als het aas een beetje natuurlijk beweegt. Je plaatst het bulklood ( zo noem je het lood als het gegroepeerd is) zo'n 50 cm van de haak en een klein loodhageltje op circa 25 cm vanaf de haak. Heb je het op brasem gemunt, dan schuif je het bulklood naar beneden tot zo'n 30 cm vanaf de haak. Het aas ligt dan een stuk op de bodem, gedraagt zich veel passiever, en daar houdt brasem van.
Dan is het nu tijd om te gaan peilen. Belangrijk bij je keuze van het peillood. Dit moet altijd zwaar genoeg zijn om je haak vlot naar de bodem te krijgen en eventuele stroming te weerstaan. Neem daarom altijd verschillende peilloodjes mee. Het model doet eerlijk gezegd niet zo ter zake.
Heb je eenmaal de exacte waterdiepte bepaald, dan is het handig als je dit ergens markeert. Je kunt dit doen door de haak onder aan je hengel te haken en met een stukje elastiek of krijtstift de positiek van de dobber te markeren. Schuif je de dobber 20 cm boven het elastiekje, dan vis je dus 20 cm op de bodem: perfect voor brasem.
De nieuwe aanpak waarbij het aas lekker passief op de voerplek ligt werkt. Een fikse brasem zag het verschil niet tussen de maden in het voer en de made aan Krijns haak: bingo!