Brasem blijft in tegenstelling tot wat veel vissers denken ook op de rivier goed vangbaar. De feederhengel is hier het aangewezen wapen. International Arjan Klop neemt je mee naar de Lek bij Kinderdijk waar hij je de koude kneepjes van het vak toont.
Hier vind je het artikel dat hij voor Hét Visblad schreef en hieronder komt Arjan met nog een aantal nuttige tips op de proppen.
Tip 1: een stevige brede hengelsteun is een vereiste om prettig te kunnen feederen. Je hengel ligt stevig en je weet zeker dat elke beweging van de top door een vis wordt veroorzaakt en niet door jezelf.
Tip 2: kies je voerkorven altijd zo licht mogelijk en zo zwaar als nodig. Korven met een afgeplatte loodstrip blijven beter liggen waardoor je lichter kunt vissen.
Tip 3: hang je voerkorf aan een speldwartel in een lus van circa 20 cm lengte zodat de lijn bij een aanbeet vrij door de wartek kan schuiven. Zo krijg je de beste beetregistratie. De onderlijn bevestig je met een miniwartel aan de zijlijn zodat deze niet gaat kinken bij het binnendraaien.
Tip 4: neem een vast punt aan de overkant dat je als mikpunt gebruikt en haak de lijn op de gewenste afstand achter de lijnclip. Zo werp je keer op keer exact op dezelfde plaats in.
Tip 5: het moment van aanslaan is altijd een lastig punt waar geen wet van meden en perzen voor geldt. Maar tijdens de sessie zelf kun je wel uitvogelen wanneer je het beste kunt aanslaan. In de winter is de vis wat voorzichtiger en hoef je geen dubbelslaande toppen te verwachten; daarom sla je nu doorgaans een stuk eerder aan.
Tip 6: casters zijn zonder twijfel superieur winteraas. Niet alleen voor voorn maar ook brasem gaat hier nu hard op. Neem echter toch ook andere aassoorten mee waaronder in ieder geval grote en kleine maden. Door het voer meng je een handje casters, hennep en wat maden. Wees hier echter niet te scheutig mee omdat de vis nu sneller is verzadigd.
Tip 7: heb je al deze tips goed opgevolgd, dan kan winters succes op de rivieren bijna niet uitblijven!