Een vlok of een pluim brood om een voorntje of andere witvis mee te vangen. Wie is er niet groot mee geworden? Ook wedstrijdvisser Lucien de Rade (21) vist graag met brood. Vooral ’s winters, als de kans op dikke voorns het grootst is. Alleen is zijn aanpak van het moderne winterwitvissen net even anders dan dat we gewend zijn.
In de keuken van huize De Rade te Almkerk is Lucien voor deze reportage al druk
in de weer achter het aanrecht. Daarop staan een heel gesneden witbrood,
snijplank, broodmes, deegroller en een blender uitgestald. Lucien snijdt eerst
zorgvuldig de korsten van de sneetjes casinobrood weg tot er een aardig
stapeltje korstloze, vierkante plakken witbrood rest. “Die stop ik steeds met
vier tegelijk in de blender om ze om te toveren tot prachtige, grove
broodkruimels. Die gaan daarna door een zeef en alles wat te grof is gaat
nogmaals in de blender.”
Klik
hier voor het hele artikel. (PDF)
--> meer witvissen