Denk vooral niet dat witvis en andere karperachtigen in stilstaand water momenteel een winterslaap houden. Ook in jouw buurtvijver zijn ze best aan de praat te krijgen, alleen zal hierbij wel uiterst geraffineerd te werk moeten gaan. Zet daarom deze maand de swingtip op je feederstok en ontdek de winterse kracht van dit ‘gebroken’ hengeltopje.
Voor Eds artikel in Hét Visblad klik je hier en uiteraard is onze TV-held nooit te beroerd om nog wat extra tips rond te strooien.
Behalve dat de hengel bij het swingtipvissen bijna recht vooruit steekt, is het belangrijk het oog van de swingtip vlak boven het water te hangen zodat eventuele wind geen vat krijgt op de lijn.
Voor wintervissen met de swingtip gebruik je weinig lokvoer en aan de lijn een lichtgewicht mini-voerkorfje. Als het even kan voeg je een handje casters aan je voer toe, maar maden en/of wat zoete blikmaïs kan natuurlijk ook.
Heb geduld en sla vooral niet bij de geringste beweging van de swingtip aan. Wacht tot deze helemaal strakloop of dat de lijn geheel slap valt. De weerstand die de vis hierbij ondervindt is veel kleiner dan bij het feedervissen, zelfs als jee een lichte feedertip kiest.
Draai de lijn zo strak dat de swingtip iets naar voren wijst en niet recht omlaag hangt. De beste verbinding tussen hengeltop en swingtip krijg je dankzij een speciaal topoog met schroefdraad. Aan de swingtip zelf zit een soepel stukje rubber of siliconenslang en een metalen staafje met schroefdraad dat in het topoog wordt gedraaid.
Swingtipvissen in de winter is vooral ultralicht vissen met dunne (10/00) onderlijnen en kleine haken. Neem daarom de tijd om een dikke giebel te drillen, alvorens die te scheppen.
Kip ik heb je!
Beloning na (hard) werken!