VISionair no. 75 is uit!

544
28 mrt 2025

Het eerste nummer van VISionair 2025, nummer 75, staat weer boordevol boeiende artikelen over de fascinerende wereld van vissen en waterbeheer. Van exoten en hun impact op onze wateren tot innovaties in vismigratie en het herstel van paaiplaatsen voor de snoek – dit nummer biedt een diepgaande blik op actuele ontwikkelingen binnen de sportvisserij en aquatische ecologie.

Voorwoord: Vis met spikkels

Mijn fascinatie voor vissen komt vooral voort uit het feit dat deze groep gewervelden zo afwijkt van hun verwanten op het land en in de lucht. Niet alleen qua uiterlijk en fysiologie, maar ook door hun gedrag. Voor zover ik weet, zijn er geen zoogdieren die van geslacht kunnen veranderen, of meer dan 500 jaar oud kunnen worden.



Vissen voor verbinding

Een levensvatbare populatie Atlantische forel die vanuit de Waddenzee via het Lauwersmeer ongehinderd de Noord-Drentse beken kan bereiken lijkt een utopie. Lijkt, want in een ambitieus samenwerkingsproject wordt met vereende krachten gewerkt aan de terugkeer van deze iconische trekvis.


Een leven gewijd aan vismigratie

Na tien jaar stopt Herman Wanningen als voorman van de World Fish Migration Foundation (WFMF) en dat betekent meteen ook het einde van de stichting. Slecht nieuws voor migrerende vissen en het afbreken van dammen zou je zeggen, maar Wanningen gaat op
een andere manier verder met zijn werk.




Van invasie tot beheer

Exoten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse wateren. Deze uitheemse soorten zijn bewust of onbedoeld door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied geïntroduceerd. Niet alle exoten zijn (of worden) invasief. Hoe zit dat precies? En hoe komen ze hier, maar nog beter, hoe gaan we ermee om en komen we ervan af?



Snoekpaaiplaatsen in Delfland: Unieke samenwerking tussen waterschap en sportvisserij

Door diverse oorzaken zijn de afgelopen decennia veel paai-plekken voor snoek verdwenen. Sinds 2017 werkt het Hoogheemraadschap van Delfland samen met SportVisserijBelangen Delfland aan het verbeteren van de visstand. De aanleg van drie snoekpaaiplaatsen vormt daar een belangrijk onderdeel van.




Liefde in het Oostvoornse Meer

Tijdens een duik in het Oostvoornse Meer paaiende regenboogforellen tegenkomen: in alle bescheidenheid durf ik te beweren
dat niet veel duikers dit geluksmoment hebben beleefd.



Groen licht voor de steur

Jonge Europese steurtjes treffen een rijk gedekte tafel in de Rijndelta en Nederlandse kustwateren, blijkt uit het proefschrift van Niels Brevé. Ook vele andere ontwikkelingen rond herintroductie zijn positief, zoals bijvangst op zee, optrekbaarheid van de Rijn en het paaigebied in Duitsland. Een nieuw kweekstation in Nederland moet het uitzetten van jonge steurtjes gaan versnellen.



Vissen met biosensoren

Biosensoren zijn vooral bekend vanuit het onderzoek naar vismigratie. Implanteerbare sensoren kunnen ook worden gebruikt in fysiologisch onderzoek naar vissen.



Van aas naar aal

De Nederlandse visserij kent een rijke historie. Al in de middeleeuwen vormde het een belangrijke economische activiteit. De visserij werd zowel met actieve als passieve vangtuigen uitgevoerd. Een van de meest bijzondere technieken was de ankerkuil.



Vismigratie van hoog naar laag

Om te kunnen paaien zijn vissen van nature gewend om stroomopwaarts (van laag naar hoog) te migreren. Ten gevolge van menselijk
ingrepen liggen in laag Nederland de paaiplaatsen vaak lager dan het leefgebied. Hoe kunnen vissen in dit soort situaties worden
geholpen om zich toch te kunnen voortplanten?




Brasemfluisteraar

Mijn keuze voor de studie biologie had ik al vroeg op de middelbare school gemaakt. Met mijn passie voor vissen en vogels zou ik op die manier het aangename met het nuttige kunnen verenigen. Ik had echt geen idee hoe dat uit zou pakken, maar ik ging ervoor.



Bron: VISionair no. 75, 2025

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.