VISpas hotspot - Dokkumer Ee (Friesland)

60
20 dec 2024

De Dokkumer Ee is vooral bekend van de Elfstedentocht, maar deze kronkelende trekvaart tussen Leeuwarden en Dokkum is ook een prachtig viswater. Het maakt deel uit van een aaneengesloten stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland en heeft de sportvisser veel moois te bieden.

Dokkumer Ee is 22 kilometer lang, zo’n 20 tot 25 meter breed en gemiddeld iets meer dan twee meter diep – al is het in de buitenbochten (stroomafwaarts gezien richting Dokkum) is het vaak wat dieper. De bodem is relatief schoon en hard. Dit komt mede doordat de Dokkumer Ee nog steeds de functie heeft om overtollig regenwater af te voeren richting het Lauwersmeer.

Zeker na een regenperiode kan er dan ook een stevige stroming staan en is het water vaak wat troebel. Waar deze trekvaart vroeger een belangrijke scheepvaartverbinding was voor het transport van grondstoffen en andere materialen, wordt dit water nu vooral gebruikt door de recreatievaart.

Witvissen op de Dokummer Ee

De Dokkumer Ee is een mooi water voor de witvisser. Hier zwemmen voorns van 100 tot 300 gram, met soms een groter exemplaar van omstreeks 500 gram. De brasems zitten in de range van 700 gram tot 1 kg, met uitschieters richting de 2 kilo. De witvis zit verspreid over de trekvaart, maar van september tot november trekt die vaak richting de havens en de bebouwing in Leeuwarden en Dokkum.


Met een korte vaste hengel kun je er al goed uit de voeten (foto: Klaas Mozes)

Met de vaste stok kun je prima kort met een whipje op 4 meter gaan vissen, waar vaak een klein randje zit. Verder uit de kant is het meestal rond de 10-11 meter te doen. Kies voor het kort vissen een pencil (slank/lang) model dobber van 1.5 tot 3 gram. Lang is – afhankelijk van de stroming – een boldobbertje van 1 tot 3 gram geschikt. Staat er stroming? Blok de dobber dan af en toe tijdens de drift. Stroomt het niet of nauwelijks? Til de dobber dan soms even iets uit het water en laat deze vervolgens weer langzaam zakken of versleep hem iets.

Witvisstekken langs de Dokummer Ee

De witvisser heeft aan de Dokkumer Ee tal van mooie stekken voorhanden. Zo vind je bij het buurtschap Tichelwurk – tussen Stiens en Oenkerk – mooie stekken voor de vaste stok, met name in het voorjaar. In de winter kun je prima in Leeuwarden terecht, bijvoorbeeld aan de Dokkumer Trekweg, omgeving Snakkerburen. Ook in Dokkum zijn er prima (winter)stekken, zoals de kom bij de molen Zeldenrust. Je kunt daar goed uit de voeten met de vaste stok en de feeder.


Tussen de bebouwing kun je in de winter prachtige blankvoorns vangen (Foto: Klaas Mozes).

Roofvissen op de Dokummer Ee

Alle roofvis is goed vertegenwoordigd op deze oude laaglandrivier. Snoekbaars, snoek en baars zijn goed te vangen; bovendien in mooie formaten. De laatste tijd worden ook steeds vaker kleine meervalletjes als bijvangst genoteerd. De kantvisser heeft met tal van bruggen, insteekhavens, zijtakken en kades veel mooie stekken tot zijn beschikking. Zeker in Dokkum zijn veel mooie streetfishingstekken te vinden.


Een mooie snoek van de Dokummer Eee (foto: Jouke Jansma)

Met diverse vrij toegankelijke trailerhellingen kan ook de bootvisser goed terecht op de Dokkumer Ee. Concentreer je daarbij niet alleen op het talud dat langs de kant ligt. Richting het midden van de vaart ligt vaak ook een klein ‘ruggetje’. Daar kun je soms de wat grotere vissen vinden. Blijf wel altijd goed om je heen kijken, want je bent meestal niet alleen op het water.

Karpervissen op de Dokummer Ee

Op karper wordt in de Dokkumer Ee niet zo heel veel gevist. Het bestand is lastig in te schatten omdat de meeste vissen er wat rondzwerven: het is een soort snelweg voor karpers die migreren tussen het merengebied rond Leeuwarden en het Lauwersmeer. Instant vissen is daarom lastig, enkele dagen voorvoeren verdient de aanbeveling.

Je maakt er kans op langgerekte schubs, uitgezette spiegelkarpertjes (van het Spiegelkarperproject Friese Boezem), maar ook vissen van 20 kg. Met de NachtVIStoestemming en Derde Hengeltoestemming kun je er ’s nachts en met drie hengels aan de slag. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een nachtvispas (nachtverblijf) aan te schaffen. Deze pas geeft toestemming voor het gebruik van een nachtonderkomen en is onder meer verkrijgbaar bij hengelsportzaak De Fuik in Leeuwarden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.