De hengelsportvereniging moet een veilige plek zijn voor de bestuurders, vrijwilligers en leden – en dat klimaat creëren we samen. Sportvisserij Nederland ondersteunt, samen met NOC*NSF, hengelsportverenigingen om te voldoen aan de basiseisen voor sociale veiligheid: de ‘4 V’s’. Hiermee verkleinen we de kans op incidenten, want helaas komt er ook bij onze verenigingen ongewenst gedrag voor – en dat vindt Sportvisserij Nederland onacceptabel.
Daarom lanceerden we voor de zomer de campagne over sociale veiligheid, want iedereen moet veilig kunnen vissen. En nu is er een vervolg op de campagne. Door er aandacht aan te blijven geven, gaan we samen op weg naar een Veilig Hengelsportklimaat. We brengen het opnieuw onder de aandacht bij bestuurders en vrijwilligers om werk te maken van de basiseisen sociale veiligheid: de 4V’s. Dit is de boodschap van de campagne:
Helaas! Bij ons gebeurt het ook, ongewenst gedrag.
Kom in actie en maak werk van de basiseisen sociale veiligheid: de 4V’s
Wie brengt er nou niet graag de dag door op of aan het water? Maar is het altijd voor iedereen genieten? Helaas niet, want ongewenst gedrag komt overal voor. Zelfs bij de meest hechte hengelsportverenigingen. Zien we het wel als het gebeurt? Soms zijn de signalen subtiel, andere keren schreeuwen ze om aandacht.
Daarom kaarten we het onderwerp opnieuw aan. Een veilige hengelsportvereniging creëren we samen. Door te voldoen aan de 4 V’s - Basiseisen sociale veiligheid - verkleinen we de kans op incidenten. Daar helpen we verenigingen graag bij. Maak met jouw vereniging gebruik van de 15 uur gratis begeleiding van NOC*NSF en vraag gratis VOG’s aan voor bestuur, begeleiders en vrijwilligers.
Basiseisen sociale veiligheid: de 4V’s
Sportvisserij Nederland is aangesloten bij NOC*NSF. Zij hebben samen met overheden, sportclubs en sporters vier Basiseisen sociale veiligheid opgesteld en wij onderstrepen dat. Door te voldoen aan de vier Basiseisen, de 4 V’s, bouw je aan een fundament voor een veilige hengelsportomgeving.- Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers (VOG)
- Verenigingsbrede gedragscode
- Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging
- Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Sportvisserij Nederland onderstreept het belang van deze basiseisen en stelt ondersteuning beschikbaar voor hengelsportverenigingen. Dankzij het lidmaatschap van Sportvisserij Nederland bij NOC*NSF ontvangt iedere hengelsprotvereniging 15 uur gratis begeleiding van NOC*NSF en kun je gratis VOG’s voor bestuur, begeleiders en vrijwilligers aanvragen.
Verenigingstraject Sociale Veiligheid: 15 uur gratis begeleiding
NOC*NSF biedt het Verenigingstraject Sociale Veiligheid aan. Verenigingen krijgen begeleiding bij het introduceren van de 4V’s en hoeven niet alles zelf te doen. Je verkleint de kans op grensoverschrijdend gedrag en weet snel en goed te handelen bij eventuele incidenten. Meld je als vereniging aan en krijg 15 uur gratis begeleiding. Meer informatie daarover
vind je hier.
Op de
site van NOC*NSF lees je meer over de basiseisen. Je vindt er voorbeeldteksten, stappenplannen en andere handige doorlinks.
Campagne-uitingen en downloads
Tijdens de Landelijke Verenigingsdag op 14 juni 2024 lanceerde Sportvisserij Nederland de campagne ‘Op weg naar een Veilig Hengelsportklimaat!’. Hierin brengen we sociale veiligheid bij onze aangesloten verenigingen onder de aandacht. De campagne loopt tot eind 2024 en gedurende die periode blijf je uitingen tegenkomen in (online) artikelen, interviews, flyers, banners en nieuwsbrieven.
De flyer, poster en banner kun je
hier bekijken en downloaden. Gebruik ze gerust om bestuursleden en vrijwilligers te informeren en kom met elkaar in actie! Zo blijven we aandacht geven aan sociale veiligheid en stimuleren we verenigingen dat ook te doen.
Vakkundig geschoold met de cursus VIScoach
Het is belangrijk dat bestuurders en vrijwilligers weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven, met in het bijzonder de coaches die werken met kwetsbare groepen zoals jeugd. Daarom biedt Sportvisserij Nederland de
cursus VIScoach aan. Tijdens de cursus VIScoach leert de cursist met groepen kinderen om te gaan. De cursist maakt kennis met verschillende manieren en een leuk pakket aan activiteiten om kinderen iets te leren, op hun gemak te stellen en te enthousiasmeren. Meer informatie over deze cursus of andere (online) cursussen rondom integriteit en ongewenst gedrag
vind je hier.
*Wat is ongewenst gedrag?
Onder grensoverschrijdend gedrag - of ongewenst gedrag - verstaan we bijvoorbeeld pesten, intimidatie, seksuele toespelingen, agressie en discriminatie. Maar ook machtsmisbruik of het leeghalen van de kas.