Paul Breems vangt Nederlands record meerval van 246 centimeter

19341
20 sep 2024

Paul Breems heeft het Nederlands record meerval op zijn naam geschreven met een enorme vis van 246 centimeter. Het is bovendien de langst geregistreerde meerval van de Benelux. Paul ving de reuzenmeerval op 17 september op de Waal nabij Nijmegen. Het was niet de eerste gigant voor de meervalspecialist, vorig jaar evenaarde hij het record al met een meerval van 243 centimeter.

“Wat een geweldig gevoel geeft deze vangst. Dat deze vis bovendien als officieel record erkend wordt geeft het alleen maar nog meer glans”, jubelt tijdens het verlossende telefoontje van de recordcommissie daags na de vangst. Gezien zijn eerdere vangsten wist de meervalspecialist dat op de Waal vissen van recordformaat zwemmen. Die inschatting bleek terecht. Na dit record wil de Nijmegenaar proberen om de magische grens van 250 centimeter te doorbreken.

Shad wordt keihard gegrepen

Na twee uur dobberen vanuit de bellyboot zag Paul een groot signaal op zijn dieptemeter. Bij de eerste poging hapte de vis nog niet toe, maar bij de tweede inzet werd de shad keihard gegrepen. “Het werd direct duidelijk dat ik een grote meerval had gehaakt, want de vis trok mij direct tegen de stroming in”, vertelt Paul. Na een hevige strijd weet hij de vis te landen. Op een strandje van de Waal meet hij met behulp van zijn maatje Freek Janssen de vis nauwkeurig op, maken enkele foto’s en video’s en zetten de recordvis weer ongeschonden terug.



Aansprekend record met media-aandacht

Een dergelijke recordvis spreekt bij iedereen tot de verbeelding en na het posten van de vangst duurt het niet lang voordat diverse media bij hem aanbellen. “Het is een gekkenhuis wat betreft reacties. Ik heb de Gelderlander al te woord gestaan en straks spreek ik voor een interview af met SBS 6 Hart van Nederland”.



Klik op de afbeelding om aflevering 263 van Hart van Nederland met de recordmeerval te bekijken. Het item start 
omstreeks 17:50.

Je kunt de interviews ook lezen via:

Zo claim je een record

De Nederlandse recordcommissie heeft de beelden beoordeeld en de lengte van de meerval vastgesteld op 246 centimeter. Benieuwd naar andere Nederlandse records of hoe je een record moet claimen? Bezoek dan de Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen van Sportvisserij Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.