Nederland wint ook op WK Dobbervissen Junioren gouden medailles

1151
12 aug 2024

De Nederlandse U25-ploeg heeft de wereldtitel veroverd op het WK Dobbervissen Junioren in Servië. Het oranjefeest werd helemaal compleet dankzij de individuele gouden plak voor Nick Eestermans, terwijl Twan Swart het zilver pakte. In de U20-catergorie eindigde Team Holland op de vijfde plaats.

De U25-pleog van Team Holland – bestaande uit de vissers Twan Swart, Mandy Swart, Nick Eestermans, Teun Janssen, Dirk Joosten en Collin Besseling – hebben dankzij een ijzersterke slotdag een ultieme sprong gemaakt in het algemeen klassement en de wereldtitel opgeëist. Met tweemaal vakwinst, een tweede en zesde plek rukte de Nederlandse U-25 equipe op van een derde plek naar de gouden medaille. Ze verwezen Frankrijk naar het zilver, terwijl Italië als derde eindigde.

Alles viel op z’n plek

Nick Eestermans won als enige deelnemer beide dag zijn vak en pakte met 2 punten de individuele wereldtitel. “Geweldig, dit is verreweg mijn mooiste moment als wedstrijdvisser. We waren met het team een aantal keer al dichtbij, maar dit jaar viel alles op zijn plek”, jubelt Nick via de telefoon tijdens de terugweg naar huis. De kersverse tweevoudig wereldkampioen is bezig met zijn laatste jaar bij de U25-categorie. “Het is super om het op zo’n manier af te sluiten. Dit is allemaal waar je het voor doet.”

Nick Eestermans behaalde zowel met Team Holland als individueel de wereldtitel.  

De dubbele winst komt niet uit de lucht vallen, want de inwoner van Sint-Oedenrode behaalde de afgelopen jaren meerdere hoge internationale noteringen. Op zijn palmares prijkt onder meer de wereldtitel WK Clubs in 2022 en een individuele bronzen plak tijdens het WK Junioren in Italië.

Onverwacht goud

Twan Swart eindigde op de slotdag als eerste in zijn vak en met een tweede plaats van de eerste dag eindigde hij – net als de Fransman Clement Carlin – op 3 punten. Dankzij een hoger totaal vangstgewicht ging de zilveren plak ook naar de Nederlander.

Na de eerste wedstrijddag stond de Nederlandse U25-ploeg op een derde plaats in het tussenklassement met 13 wedstrijdpunten. Frankrijk nam de koppositie met 7 punten, terwijl Italië op virtueel zilver stond met 11 punten. “De slotdag was waanzinnig. Normaal gesproken laat Frankrijk geen steken vallen, dus na de eerste dag gingen we er vanuit dat zilver nog het hoogst haalbare was”, zegt de Noord-Brabander in zijn eerste reactie.

Schakelen maakte het verschil

Tijdens de trainingsdagen aan het Donau-Tisa-Donau kanaal vogelde de Nederlanders uit dat schaken tussen visafstanden en aasaanbieding wel eens de sleutel tot succes kon zijn. Alleen zo ving je de juiste hoeveelheid kleine visjes, aangevuld met enkele iets grotere, zwaardere bonusvissen.



“Kleine katvisjes waren in overvloed aanwezig, maar voor een goed resultaat moest je ook bliek, voorn, kleine karper en carrasio vangen. De katvisjes doken massaal op attractief voer en aas, dus een andere voertactiek was ook noodzakelijk om deze vissen buitenspel te zetten”, legt Twan uit.

De Nederlanders maakten daarom op volle lengte (13 meter) een passief voerplekje met donker, overnat lokvoer zodat de attractiviteit voor de katvissen tot een minimum werd beperkt.

Een gouden zet

Ook op vier en negen meter werd een voerplek gemaakt, waarop katvis wel welkom was. Dit zorgde voor een solide basisgewicht. Door op deze plekken soms ook boven de bodem te vissen, werden hier ook enkele bonusvissen gevangen zoals voorns, kleine karpertjes en carrasio’s.

Door regelmatig te schakelen tussen de verschillende visafstanden – en ze ondertussen van kleine beetjes voer te voorzien – kregen de drie spots ook de nodige rust en aasden de bonusvissen met iets meer vertrouwen dan alles op één voerplek te gokken. Een gouden strategie, bleek na afloop.

De gouden Nederlandse ploeg met in de bovenste rij (v.l.n.r.): Dirk Joosten, bondscoaches Peter Swart en Dieter Friederichs, en Teun Janssen. Voorste rij: Nick Eestermans, Mandy Swart, Twan Swart en Collin Besseling.

U-25 categorie teamuitslag top-5

  1. Nederland, 23 punten, 19.137 gram;
  2. Frankrijk, 25 punten, 18.550 gram;
  3. Italië, 27 punten, 19.188 gram.
  4. Engeland, 53 punten, 15.232 gram;
  5. België, 53 punten, 15.002 gram.

U-25 categorie individuele uitslag top-3

  1. Nick Eestermans, Nederland, 2 punten, 5.808 gram;
  2. Twan Swart, Nederland, 3 punten, 5.082 gram;
  3. Clément Carlin, Frankrijk, 3 punten, 4.615 gram.

Van de overige Nederlandse U-25 deelnemers eindigde Mandy Swart als vijftiende. Teun Janssen en Dirk Joosten visten beiden één wedstrijddag en eindigden daarom respectievelijk op plek 47 en 48. Klik hier voor alle uitslagen in de U25-categorie.

Tijdens het WK kwam ook de U20- ploeg in actie. Zij eindigde knap als vijfde, terwijl Stefan Gommans de best genoteerde landgenoot was op een vijfde plaats. Klik hier voor de eindstanden van de U20-categorie.

Snel op de hoogte

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.