Hét VISblad online augustus (video)

571
16 jul 2024

Het is (bijna) zomervakantie en het weer wordt gelukkig ook wat meer zomers, dus de gang naar de waterkant is nu in principe heel erg snel gemaakt. Met deze uitgave van Hét VISblad doe je dat goed voorbereid en voorzien van inspiratie. Veel leesplezier en een goede vangst gewenst!

Op zonnige zomeravonden zijn de Zeeuwse stranden – op een enkele late badgast na – vooral het domein van de kustvisser. Die vist daar op bot, tong, zeebaars en zelfs haaien. In dit rijtje ontbreekt vaak de makreel. En dat is volgens Erik Hollestelle best vreemd en een gemiste kans. Zodra Scomber scombrus onder de kust zit staat hij ’s avonds namelijk klaar met een lichte strandhengel. “Aan de beachfeeder komt deze felle rover immers volledig tot zijn recht. Bovendien kun je zo lekker licht en actief vissen, met een beetje geluk in je blote bast en zwembroek. Dat is echt heerlijk en voor mij het ultieme zomeravondgevoel!” In de onderstaande video legt Erik tot in detail uit hoe hij deze tak van strandvisserij precies aanpakt.







De kop leegvissen

Ook roofvisser Bart van de Walle staat ’s zomers graag ’s avonds aan het water. Deze bekende en succesvolle wedstrijdvisser – die zowel nationaal als internationaal hoge ogen gooit in het streetfishing circuit – gebruikt deze korte sessies zonder druk op de ketel om de kop leeg te maken. Dan wordt er dan wel met aandacht, verstand en kunde gevist, zag onze reporter die een avondje meeliep met Bart.


Struinen en strooien

Brood is een bijzonder basic aas, maar wel een waar tal van verschillende soorten vissen dol op zijn. Toch wordt er relatief weinig mee gevist. Om te laten zien wat er met brood allemaal mogelijk is, trekt Valentijn van den Bos met enkele ongesneden tijgerbroden de polder bij Culemborg in. Struinend langs weteringen en vaarten strooit hij op interessante stekken met korsten om de vis te activeren.


Drentse kanaalkarpers

Rust, ruimte en karaktervolle karpers zijn voor Melvin Bruinink uit Coevorden de hoofdredenen om in de eigen provincie op zoek te gaan naar avontuur. Met ruim 170 kilometer aan vaarwegen biedt Drenthe legio vismogelijkheden. Melvin’s aanpak is zo nuchter als de mentaliteit van de bewoners van de zand- en veengronden: houd het simpel, dan volgt het succes vanzelf.


Trio zeebaarstechnieken

De zeebaars spreekt bij veel sportvissers bijzonder tot de verbeelding. Dit komt mede doordat je deze zoute rover met een brede mix van technieken en materialen kunt bevissen. In dit artikel lichten we drie methoden toe die bij ons wat minder bekend
zijn en daardoor ook niet zo vaak aan bod komen langs de Nederlandse kustlijn: ‘rommelen’ in de branding, de Portugese onderlijn en onverzwaarde of extreem lichte weedless softbaits.


Nog veel meer!

In deze editie van Hét VISblad brengen we je natuurlijk ook op de hoogte van het laatste nieuws uit de hengelsport. Verder sloten we voor de rubriek Spraakwater aan bij een Samen VISsen uitje in Duiven, zoomen we in Bijvangst in op de ‘nieuwe’ kameleongrondel en duiken we voor Onderzoek in het probleem van zalmen die door waterkrachtcentrales in mootjes worden gehakt. Uiteraard ontbreken de rubrieken Wist je dat?, MijnVISmaat, Media, Vrijwilliger, VISpas Hotspots, VIS TV in detail, Wedstrijdvissen, In de markt en Vuurdoop niet. Kortom: leesvoer genoeg voor de komende periode.

Neem een abonnement!

Heb jij nog geen abonnement op Hét VISblad? Voor slechts € 12,95 (print & online) of € 9,95 (online) sluit je een jaarabonnement (tien nummers) af en mis je voortaan geen editie meer. Daarnaast krijg je als nieuwe abonnee de keuze uit aantrekkelijke welkomstcadeaus of een eenmalige korting op de abonnementsprijs. Klik hier om gemakkelijk online een abonnement af te sluiten.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.