De missie voor Team Holland is duidelijk: Europees kampioen worden. Om die opdracht te volbrengen selecteerden de bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven een mix van kennis, ervaring en talent: Ramon Ansing, Stefan Altena, Nick Eestermans, Anja Groot, Stefan Hooyman en reserve Twan Swart.
Op zaterdag 29 en zondag 30 juni strijd team Holland aan het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg met
23 andere landen om de Europese titel, zowel in het landenklassement als individueel. Om te schetsen wat voor een EK we kunnen verwachten, blikken we met enkele Team Holland-leden vooruit.
De vissers van Team Holland. De bovenste rij (v.l.n.r): Ramon Ansing, Anja Groot en Stefan Altena. Onder: Stefan Hooijman, Nick Eestermans en reserve Twan Swart.Prinses Margrietkanaal
Met de keuze voor het Prinses Margrietkanaal als
wedstrijdlocatie wreef de nationale ploeg zich in de handen: er ligt een schitterend toernooi in het verschiet. Dit vanwege het feit dat dit kanaal in rechtstreekse verbinding staat met de Friese Meren, die bekendstaan om de goede witvismogelijkheden. De vaarroute van Lemmer naar Groningen loopt zelfs dwars door deze grote meren, wat ook nabij het parcours te Spannenburg het geval is.
Het Prinses Margrietkanaal gezien in zuidelijke richting. Op de rechtse oever bevinden zich drie van de vijf sectoren. Aan de horizon is de Friese plas Grootte Brekken zichtbaar.
Gissen naar de vangsten
De nationale selectie is goed bekend met de visserij op het Prinses Margrietkanaal “Bij grote wedstrijden – zoals de Top Teamcompetitie – zijn de vangsten op de tweede dag altijd aanzienlijk beter. De verwachtingen zijn dat de trainingsweek ook een positief effect op de vangsten zal hebben”, licht Ramon Ansing toe. Toch nuanceert hij die prognose direct. “Een wedstrijd van deze omvang is hier nog nooit georganiseerd. Het blijft daarom gissen welke invloed de trainingen zullen hebben. Een open blik en dito mindset zal dan ook cruciaal zijn.”
Ramon Ansing wist in 2019 al eens beslag te leggen op de gouden medaille bij het EK Dobbervissen, destijds in Ierland.
Sterk wisselende omstandigheden
De vangsten bij het EK dobbervissen op het Prinses Margrietkanaal zullen hoofdzakelijk bestaan uit brasems en kolbleien. Met name de brasem kan behoorlijk wat gewicht in de schaal leggen, maar in de regel is het formaat van Abramis brama heel gevarieerd.
Om die aan de schubben te komen is Team Holland druk bezig om de tactiek tot in detail uit te tekenen. Daarbij zal het scheepvaartverkeer een flinke stempel op de aanpak drukken. “Het water is diep en stroomt alle kanten op. Je hebt te maken met sterk wisselende omstandigheden”, licht Stefan Altena toe.
Stefan Altena: "we krijgen waarschijnlijk te maken met sterk wisselende omstandigheden".
Concurrentie niet wijzer maken
Wat de beste aanpak is, gaat bondscoach Jan van Schendel niet zeggen. “We gaan de concurrentie niet wijzer maken dan ze al zijn. Alles in de voorbereiding staat in het teken van het neerzetten van een goed resultaat”, zegt Van Schendel. Tenslotte nodigt hij geïnteresseerden uit om naar het EK te komen. “Dit toernooi is een unieke kans om de wereldtop in actie te zien op misschien wel het mooist denkbare wedstrijdparcours in Nederland.”
Bondscoach Jan van Schendel: "we gaan de concurrentie niet wijzer maken dan ze al zijn..."Kom kijken bij het EK Dobbervissen 2024
Wil je de wedstrijdcracks live aan het werk zien? Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de trainingsdagen of het wedstrijdweekend.
Klik hier voor meer praktische informatie over de bereikbaarheid.
We houden je via deze website op de hoogte van het EK Dobbervissen. Wil je echt helemaal niks missen en direct op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Volg dan de
Facebook-pagina WedstrijdvissenNL.
Powered by Fisherman’s Friend