Als 6-jarig jochie werd Marcel Dekkers (52) gegrepen door het ‘visvirus’. Zijn eerste hengeltje gooide hij uit in het riviertje de Berkel, vlak bij Lochem. Tegenwoordig zet hij zich in om jongeren aan het vissen te krijgen, in de hoop dat ze er net zo veel plezier aan beleven als hij vroeger.
“Al ruim twintig jaar ben ik als vrijwilliger actief voor HSV De Snoekbaars in Vorden. Daar ben ik secretaris, momenteel ook waarnemend voorzitter, zit ik in de jeugdcommissie én ben ik viscoach bij het jeugdvissen”, somt Dekkers op. “Om het vissen voor jongeren aantrekkelijk te houden is het belangrijk dat er binnen de bebouwde kom een vijver is waar je lopend of met de fiets naartoe kunt – en waar genoeg vis zit. Als je begint met vissen, is het leuk dat je ook wat vangt.”
Een visie op verandering: de geboorte van de VISparel
Zo’n vijver was er in Vorden, alleen was die slechts deels bevisbaar. Dekkers: “Aan de ene kant had je een flauwe oever en een vissteiger, maar aan de andere kant was de waterkant veel te steil om er veilig te kunnen vissen. Dat moest anders, vonden wij.” Begin 2016 werd HSV De Snoekbaars door Hengelsport Federatie Midden Nederland uitgenodigd voor een regiobijeenkomst over het project HSV 2.0.
“Daar werden plannen gepresenteerd om wateren in de bebouwde kom weer bevisbaar te maken door zogenaamde VISparels te creëren. Toen hebben we bij de federatie aangegeven dat wij graag mee wilden doen”, vertelt Dekkers. Ze waren echter niet de enige vereniging. Er kwamen honderd aanmeldingen, maar binnen de pilot was slechts plek voor tien projecten. “Wij behoorden tot de gelukkigen en in april 2017 kregen we groen licht.”
Daarna volgde een lang traject met veel procedures, waar Dekkers samen met een medebestuurder van HSV De Snoekbaars van begin tot eind bij betrokken was. “Begin 2019 konden we van start met de herinrichting van de vijver. We hebben drie vissteigers aangelegd, plus twee takkenbossen waar de vissen in kunnen schuilen.”
Een bruisend begin voor de VISparel
In de zomer van 2019 werd de VISparel feestelijk geopend door de wethouder van de gemeente Bronckhorst. “Omdat dit de eerste VISparel van Nederland was, kwamen er veel journalisten op af”, vervolgt Dekkers. “We waren te zien op Omroep Gelderland en zelfs in de talkshow van Eva Jinek.
Op de ochtend vóór de opening gaven we een visles aan de groepen 7 en 8 van de plaatselijke basisschool. Zij mochten de vijver als eerste in gebruik nemen.” Inmiddels is de VISparel niet meer weg te denken uit Vorden. Dekkers: “Het is een geweldige plek om je eerste visje te vangen en daar wordt veel gebruik van gemaakt.
Ook omdat jongeren een gratis jeugdvergunning kunnen downloaden waarmee ze in de VISparel mogen vissen. Daarnaast is het een perfecte plek voor de ZomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland. Tijdens dit evenement laten we jongeren uit de regio op een speelse en leerzame manier kennismaken met de hengelsport – de mooiste sport die er is.”
De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.