Van 15 tot en met 20 oktober strijden op diverse Zeeuwse stranden jeugdige strandvissers uit acht landen in twee leeftijdscategorieën – tot 16 jaar en tot 21 jaar – om de wereldtitel. De Nederlandse equipes hebben dit jaar het thuisvoordeel, hoe gaan ze daar mee om? Hoe zag de voorbereiding eruit en wat zijn hun verwachtingen?
De Nederlandse teams hebben als WK-host weliswaar het thuisvoordeel, maar zien Engeland, Ierland en Frankrijk als de belangrijke concurrenten. “Die schrikken echt niet van de omstandigheden op de Zeeuwse stranden. En als het mooi en rustig najaarsweer is moet je ook de Spanjaarden niet uitvlakken”, zegt Corné Westerlaken, bondscoach van de junioren tot 16 jaar.
Thuisvoordeel
Het thuisvoordeel – daar kunnen we bij dit WK in eigen land niet omheen. Zeker niet gezien de gouden historie in 2015. Toen veroverde de Nederlandse juniorenploeg tot 21 jaar de wereldtitel op het WK aan de Zeeuwse kust en kroonde Joeri Minderhoud uit Westkapelle zich tot individueel. Toch is de situatie van acht jaar geleden volgens Westerlaken niet een-op-een vergelijkbaar met die van nu. “Alleen al vanwege het feit dat de buitenlandse coaches van toen er nu vaak ook weer bij zijn. Die hebben de nodige ervaring opgedaan en laten zich geen tweede keer verrassen. Bovendien kun je tegenwoordig online zoveel meer informatie vinden. Zo zijn social media een belangrijke bron van kennis. De verschillen zijn daarom een stuk kleiner.”
U16-bondscoach Corné Westerlaken begrijpt dat Team Holland de favoriet is, maar verwacht dat de verschillen tussen de landen klein zullen zijn.
Gedegen voorbereiding
De voorbereidingen op het WK zijn al geruime tijd bezig. Martin van der Drift, bondscoach van de U21-ploeg: “De clubwedstrijden in het Zeeuwse van afgelopen jaar hebben we gebruikt als trainingen. Een wedstrijd geeft namelijk meer motivatie dan een losse, individuele trainingssessie. En het is een mooie manier om de junioren die hier niet uit de buurt komen te laten wennen aan de lokale omstandigheden.”
Martin van der Drift, bondscoach van de U21-ploeg, geeft uitleg en tips tijdens een trainingsessie in september.
Verbeterpunten
Bij die wedstrijden waren de coaches aanwezig om te kijken hoe de teamleden het er vanaf brachten en wat de verbeterpunten waren. Enkele zaken waar nog extra op is gefocust zijn bijvoorbeeld het maken van onderlijnen en de aaspresentatie. Westerlaken: “We hebben alle teamleden een onderlijn laten maken en toelichting gegeven over het opbinden van aas. De presentatie van een onderlijn met aas voor zeebaars en bot verschilt immers van die voor de schar en de wijting.” Ook is er een basispakket met verschillende typen onderlijnen samengesteld. “Zo kan iedereen in alle situaties uit de voeten. Voor de coaches biedt dit de mogelijkheid om te ‘sturen’ doordat iedereen met dezelfde montages vist. Dat werkt beter dan wanneer iedereen met een ander onderlijnsysteem aan de slag gaat.”
Positieve mindset
De afgelopen weken is er regelmatig getraind. Op basis van de vangsten konden de juniorenteams de tactiek nog finetunen. Van der Drift kijkt met smart naar de start. “We kennen de stranden waar wordt gevist, hebben voldoende ervaring met de visserij en alle materialen zijn op orde. We zijn er klaar voor en hebben er veel zin in!”.
Martin van der Drift: we zijn er klaar voor en hebben er veel zin in!”.
Programma
Tijdens het WK Kustvissen voor Junioren treffen de deelnemers elkaar op vier competitiedagen – dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 oktober – waarbij iedere dag op een andere locatie wordt gevist. In verband met weersomstandigheden kan het parcours aangepast worden.
Zo volg je het WK!
Alvast benieuwd naar de deelnemende landen, wedstrijdparcoursen en het programma?
Klik dan hier voor meer informatie over het WK Kustvissen voor Junioren. Volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het WK Kustvissen voor Junioren? Volg dan zeker ook onze
Facebookpagina Wedstrijdvissennl.
World Championship Shore Angling 2023 - powered by Fisherman’s Friend