De winde x roofblei hybride is op rivieren, kanalen en andere grote waterstelsels flink in opmars. Waarschijnlijk is dit momenteel de meest voorkomende kruising in onze grote wateren – met de brasem x blankvoorn op plek twee. Op sommige stekken is zelfs een gerichte visserij op deze mix van een winde en roofblei al mogelijk.
Hybriden kunnen ontstaan als (minimaal) twee verschillende vissoorten in dezelfde periode in hetzelfde gebied paaien en daarbij elkaars eitjes bevruchten. Daar komt geen nieuwe soort uit voort, maar een zogenaamde hybride. Zo’n vis oogt wat betreft de bouw op een subtiele manier anders dan beide ouders (bijvoorbeeld een winde die ook trekjes van een roofblei heeft).
In eerste instantie kwamen meldingen van de winde x roofblei voornamelijk van de Maas, Waal en Gelderse IJssel. Steeds vaker treffen sportvissers en onderzoekers deze hybride echter ook aan op kanalen, kleine rivieren (zoals de Kromme Rijn en de Linge) en zelfs op de Friese boezemwateren.
Alleseter
De kruising van een winde en roofblei komt extra vaak in beeld omdat deze hybride met verschillende technieken kan worden gevangen. Vanwege het jachtinstinct van de roofblei – wat de winde ook bezit, zij het in mindere mate – klappen ze regelmatig op kunstaas. Witvissers vangen ze aan wormen, maden of een broodvlok. En karpervissers vangen ze op boilies.
Sommige van deze hybriden groeien uit tot imposante vissen: regelmatig komen exemplaren tot dik in de zestig centimeter boven water. Het blijkt wel lastig om deze vis juist te determineren, want veel recordclaims (tot 74 centimeter) voor de winde worden door de BNRZ-commissie afgekeurd omdat het roofblei-windes betreft.
Overheersend
Bij een kruising tussen de winde en roofblei overheersen de ene keer kenmerken van de winde en de andere keer die van de roofblei (óf het is een 50/50-verhouding). Qua naamgeving spreken we voor dezelfde vis zowel van winde-roofblei als van roofblei-winde.
Vermoed je zo’n hybride te hebben gevangen, dan kan het helpen om het aantal schubben op de zijlijn te tellen. Meestal zit dat aantal tussen die van de ene en de andere oudersoort in (65 - 74 schubben bij de roofblei, 56 - 61 schubben bij de winde).
Overigens kunnen niet alle vissoorten kruisen. Een meerval x snoek zal je bijvoorbeeld nooit tegenkomen. Bij karperachtigen is hybridisatie wel vaker mogelijk omdat zij veel nauwer aan elkaar verwant zijn.
Vissenscanner
Gebruik je de Vissenscanner van de VISsengids-app om uitsluitsel te krijgen, dan zal deze niet altijd het juiste antwoord geven omdat de software het resultaat vaak naar één soort toe ‘forceert’. Zo zal een roofblei-winde al snel als een roofblei worden beoordeeld als de winde-eigenschappen iets minder goed zichtbaar zijn.
Mocht je niet zeker zijn over de uitkomst die de Vissenscanner geeft en een second opinion willen, mail dan een foto van je vangst naar info@mijnvismaat.nl. De experts bij Sportvisserij Nederland kunnen er dan nog eens met hun getrainde oog naar kijken.
Bron: Hét VISblad