Vrijwilliger van de maand: Ton van Uum

1973
29 jun 2023

Voorheen moesten de rolstoelen van de bewoners van zorgcentrum De Liemerije bij de Samen VISsen-uitjes in het Rosorumpark te Zevenaar met stenen worden gezekerd. Dit om te voorkomen dat deze pardoes in de vijver zouden belanden. “Het oevertalud aan die zijde van het water was zo steil dat daar eigenlijk niet veilig kon worden gevist”, zegt Ton van Uum (60). De voorzitter van Hengelsportvereniging De Breuly kwam daarom vorig jaar in actie om de vismogelijkheden aan de vijver te verbeteren. Het startpunt van dit project was een artist impression die hij door een kennis liet maken. “Daarmee ben ik de boer opgegaan. Als je kunt laten zien wat het plan precies behelst, is het makkelijker om mensen mee te krijgen."

Gezamenlijk doel

Want er moesten nogal wat neuzen dezelfde kant op: “De wethouder namens de gemeente Zevenaar, waterschap Rijn
en IJssel en de bewoners van een appartementencomplex dat naast stadsvijver Rosorum ligt”, somt Van Uum op. Door met iedereen kennis te maken, uit te leggen wat het plan is en de meningen te peilen (via een enquêteformulier in het
appartementencomplex) kwam er een gezamenlijk doel in beeld. “Je moet zorgen dat je met iedereen door één deur
kunt. Uiteraard heb je als vereniging je eigen wensen, maar door een tussenweg te vinden krijg je simpelweg meer voor elkaar. Draagvlak creëer je door te zorgen dat iedereen goeddeels tevreden is.”

Bredere blik

Dat zit hem soms ook in hoe zaken worden gepresenteerd. Van Uum: “Bij de term ‘multifunctioneel wandelpad’ denk
je in eerste instantie niet aan sportvissen. Maar juist door met een bredere blik naar het project te kijken lukte het om alle betrokken partijen mee te krijgen. Zo zijn we als vereniging ook aangehaakt bij het lokale Sportakkoord van de gemeente – mede dankzij de hulp van verenigingsadviseur van Hengelsport Federatie Midden Nederland, Gertjan van Burken – en kwam er extra subsidie beschikbaar (naast die van onder meer Sportvisserij Nederland). Behalve een breed en goed toegankelijk wandelpad kunnen we nu ook vissteigers realiseren. Die bieden veilige visplekken voor zowel de ouderen als voor de jeugd.”
 

Vooruitkijken

Op het moment van dit schrijven zijn de werkzaamheden nog in volle gang, maar Van Uum verwacht dat de nieuwe faciliteiten gereed zijn als HSV De Breuly op 1 juli weer start met de Samen VISsenuitjes. “Daar kijken we als bestuur nu al naar uit”, zegt de voorzitter mede namens zijn collega’s Toon, Bas en Sjoerd. Zelf kijkt hij ook al verder vooruit. “Het zou mooi zijn om hetzelfde plan over twee tot drie jaar ook aan de andere kant van de vijver te kunnen uitrollen. Als hengelsportvereniging moet je immers geen spaarbank worden, maar zaken realiseren voor je leden en de maatschappij. Daarom ga ik binnenkort in overleg om organisaties en contacten aan te schrijven die we nu in reserve hebben gehouden. Op tijd beginnen en goed voorbereid van start gaan is het halve werk.”

Hulp van je verenigingsadviseur

Kijk op sportakkoord.nl en nocnsf.nl/sportakkoord voor meer informatie over Sportakkoord II, de lokale sportakkoorden en wat deze voor jouw vereniging kunnen betekenen. Daarnaast kun je de verenigingsadviseur van je eigen hengelsportfederatie (zie hieronder een overzicht) vragen om je verder te helpen binnen jouw gemeente.
  • Midden Nederland: g.vanburken@hfmiddennederland.nl / 06-82069817
  • Oost-Nederland: otten@sportvisserijoostnederland.nl / 06-23607347
  • MidWest Nederland: donjaring@smwn.nl / 06-10928769
  • Zuidwest Nederland: sanderschillemans@sportvisserijzwn.nl / 085-0703622 en sjoerdbroekhuijsen@sportvisserijzwn.nl / 085-0703622
  • Groningen-Drenthe: tom@vissen.nl / 0592-542890
  • Limburg: jeroen@sportvisserijlimburg.nl / 06-83328181

Aan de slag

Sportakkoord II – op 1 april jl. van start gegaan – is het vervolg op Sportakkoord I en de lokale sportakkoorden per gemeente. Hierin spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenten lokaal af hoe zij met elkaar de sport- en beweegambities kunnen bereiken. Op lokaal niveau kan jouw hengelsportvereniging hier nu mee aan de slag. Wacht daar niet mee, want elke gemeente heeft tot 30 juni 2023 de tijd om het eigen lokale Sportakkoord te vernieuwen. Was jouw hengelsportvereniging al actief binnen Sportakkoord I en/of is jouw hengelsportvereniging van plan om hier nu mee aan de slag te gaan, dan horen en ondersteunen we je graag!


Gerelateerde berichten
25 mei 2023 Subsidiemogelijkheden vanuit het Sportakkoord 2045 Dit voorjaar vernieuwen de gemeenten hun lokale Sportakkoord. Voor hengelsportverenigingen biedt dit de kans om een bijdrage te leveren aan de gemeentelijke sport- en beweegambities. Daarmee veranker je de lokale hengelsport in het gemeentelijk beleid en bovendien biedt dit subsidiemogelijkheden. HSV De Breuly is een goed voorbeeld; zij ontvingen onlangs subsidie voor het project Samen VISsen. 22 mei 2023 Vrijwilliger van de maand: Chris Groen - zilveren erespeld 1674 Toen een wedstrijdleider van Sportvisserij Nederland ooit om tien uur op een vrijdagochtend belde of hij kon bijspringen, stond Chris Groen (74) diezelfde middag om 15.00 uur op het parcours om te helpen. "Door ziekte was iemand last-minute uitgevallen. Dan gooide ik mijn planning om en was ik erbij - waar de wedstrijd ook was." Met dezelfde doortastendheid regelde hij wedstrijdcontroleurs als daar behoefte aan was. Voor zijn niet aflatende en jarenlange inzet als vrijwilliger, in het bijzonder bij de Commissie Organisatie Wedstrijden (COW), kreeg Groen onlangs de zilveren erespeld van Sportvisserij Nederland. 13 apr 2023 Sluit aan bij het Sportakkoord van jouw gemeente 2219 Vanuit Sportakkoord II zijn gemeenten bezig met het vernieuwen van het lokale sportakkoord. Dit biedt hengelsportverenigingen de kans om mee te praten over de invulling van het sportbeleid binnen de eigen gemeente. Nú is het moment om hierover in gesprek te gaan: op 30 juni 2023 moeten de lokale sportakkoorden klaar zijn. 23 feb 2023 Vrijwilliger van de maand: Pim Stobbe 'familietraditie' 1721 Op een zomerse woensdagavond zo’n jaar of vijf geleden rolde Pim Stobbe (32) het vrijwilligerswerk in. “In de zomermaanden organiseert HSV Ons Genoegen uit Wierden een viscursus in combinatie met onderlinge wedstrijdjes voor jeugdige vissertjes. Die zijn gratis en je hoeft ook geen lid te zijn van de vereniging. Daar komt best wat jeugd op af, dus vroegen ze of ik als visfanaat een keer wilde komen helpen om te assisteren. Wat uitleg geven, dobbertjes uitpeilen en dat soort werk. Het is hartstikke mooi om die kids op weg te helpen en ze verantwoord te leren vissen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.