Bijvangst: Blonde grondel

1442
06 apr 2022

De blonde grondel (Gobiusculus flavescens) wordt niet groter dan slechts zes centimeter, maar compenseert dat ruimschoots met zijn prachtige kleuren. Dit zoutwatervisje – dat qua looks niet zou misstaan in een tropisch aquarium – werd in 2004 voor het eerst waargenomen langs onze kust.

Foto: Dutch Maritime Productions 

Blonde grondels zijn bruingroen van kleur en hebben fluorescerende blauwe vlekjes op de flanken. Mannetjes kunnen in de paaitijd bovendien mooie, rode flanken krijgen. Verder is deze kleine zeevissoort te herkennen aan de donkere vlek op de basis van de
staartvin. De mannetjes hebben onder de eerste rugvin – die opvallend kleiner is dan de tweede rugvin – nog een tweede vlek waaraan deze soort zijn andere naam tweevlekgrondel te danken heeft. Een andere (minder vaak gebruikte) naam is de Ruthensparr-grondel.
 

Zweven

In tegenstelling tot de meeste grondelsoorten leeft de blonde grondel niet op de bodem, maar vrij zwemmend tussen of boven het zeewier. Ze hebben een voorkeur voor ondiep water. Vaak hangen ze daar in schooltjes rond obstakels waar wier op groeit. Met hun relatief grote ogen kunnen ze goed om zich heen kijken. Bij dreiging trekken ze zich direct terug in de veilige dekking van het wier. Als je over de rand van een zeehavenkade kijkt en goed speurt tussen het wier dat aan de kade zit vastgegroeid, kun je soms kleine visjes waarnemen die duidelijk een stip op de staartwortel hebben. Dan weet je zeker dat je blonde grondels hebt gevonden.

Nieuwkomer

In 2004 is de soort voor het eerst in Nederland waargenomen. Sindsdien verspreidt deze zoutwatervis zich langs de Nederlandse kust. Vermoedelijk is hij vanuit andere delen van de Noordzee, Oostzee en Atlantische op eigen kracht naar Nederland gekomen – meedrijvend op zeestromen tussen een losgeslagen stuk zeewier. Naast zout water kan de blonde grondel ook prima in brak water overleven. Vooral voor duikers – die  graag rondom zeewier speuren naar bijzondere beestjes – is het een fraaie aanvulling op de onderwaternatuur.

Mini haakje

De blonde grondel mag dan klein zijn; hij ís vangbaar aan de hengel. Een aantal Nederlandse soortenjagers heeft de vissoort al aan hun soortenlijst toegevoegd. Dat was aan de Grevelingen bij Bruinisse. Aangezien het visje niet groter wordt dan zes centimeter komt het er wel op aan om héle kleine haakjes te gebruiken. Dan moet je denken aan maat 24 tot 34, óf de speciale uit Japan afkomstige tanago haakjes die zijn bedoeld voor het vissen op bittervoorn. Qua dieet is de blonde grondel niet kieskeurig: een heel klein stukje zager, garnaal of een made zal in de smaak vallen. Vervolgens is het een kwestie van precisiewerk waarbij je het aasje voor de bek hangt en bij een aanbeet heel rustig de hengel lift.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.