Gemeenteraadsverkiezingen

3104
16 feb 2022

Op 14, 15 en 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Deze zijn ook de voor de hengelsport van wezenlijk belang. In dit artikel zoomen we in op de invloed van de lokale politiek op de sportvisserij.

Ons land telt 345 gemeenten. Die hebben de afgelopen jaren steeds meer taken van het rijk overgenomen. De rol van de gemeentelijke politiek en bestuur is daardoor veranderd. Het gaat al lang niet meer alleen over kapotte fietspaden, schone straten of het behoud van de lokale bibliotheek. De gemeentepolitiek houdt zich anno 2022 bezig met een keur aan uiteenlopende zaken. Dit betreft onderwerpen die heel dicht bij mensen liggen, zodat besluitvorming hierover zich doorgaans rechtstreeks vertaalt naar de directe omgeving van de burger – bijvoorbeeld jouw sportuitoefening en/of vrijwilligerswerk. De gemeenteraadsverkiezingen gaan dus echt ergens om

Tal van terreinen

De gemeenten maken beleid, regels en afspraken op tal van (maatschappelijke) terreinen. Die hebben, direct of indirect, ook vaak hun weerslag op de sportvisserij. Zo gaat de lokale politiek ook over een gezonde leefomgeving. Voor sportvissers is het daarbij van belang om in de openbare ruimte toegang te hebben tot de waterkant. Het liefst van een gezond en visrijk water, wat weer aansluit bij onderwerpen als watermanagement en biodiversiteit. Actuele kwesties als hoe de samenleving zich dient aan te passen aan het veranderende klimaat (natuurvriendelijke oevers) en wat te doen met de groeiende vraag naar duurzame energie (waterkrachtcentrales en zonnepanelen) hebben ook invloed op de sportvisserij. De laatste jaren is het thema dierenwelzijn en hoe sportvissen zich hiertoe verhoudt ook een belangrijk issue – zeker op gemeentelijk niveau.



Jouw stem telt!

Er zijn dus tal van verschillende soorten thema’s in de lokale politiek die aan de sportvisserij raken. Het kan daarom zeker geen kwaad om je eens te verdiepen in de programma’s van de politieke partijen die in jouw woonplaats deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Door vervolgens te gaan stemmen bepaal je mee hoe de samenstelling van de gemeenteraad eruit komt te zien en welke richting het beleid op gaat. Laat de kans om invloed uit te oefenen op de keuzes die er binnen jouw gemeente worden gemaakt niet voorbijgaan en laat bij de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart je stem horen.

14, 15 én 16 maart

Hoewel woensdag 16 maart de reguliere stemmingsdag is, kunnen kiezers vanwege de pandemische situatie rondom covid-19 al op maandag 14 en dinsdag 15 maart hun stem uitbrengen. Die twee dagen opent in elke gemeente een aantal stemlokalen zodat er vervroegd kan worden gestemd. Stemgerechtigden kunnen zo beter hun eigen moment kiezen waarop ze naar de stembus gaan. Door het bezoek aan de stemlokalen te spreiden kan de Rijksoverheid de gemeenteraadsverkiezingen veilig laten verlopen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.