Vijf tips voor de VISplanner

3684
26 jul 2021

Met behulp van de gratis VISplanner app op je telefoon en de mobiele website www.visplanner.nl weet je in een mum van tijd waar je terecht kunt met je VISpas. Maar waar moet je extra op letten en hoe haal je nog meer uit deze app? Hét VISblad geeft je vijf tips.

1. Visrecht is geen looprecht

Sportvisserij Nederland krijgt regelmatig de vraag of je met de VISpas ook altijd aan de oevers mag komen als een water donkerblauw in de VISplanner staat. Het antwoord is ‘nee’, want visrecht is geen looprecht en soms zijn de oevers van VISpaswater verboden terrein, bijvoorbeeld omdat het privégrond betreft of een natuurgebied waarvan het visrecht niet is verhuurd. Zie je bij een donkerblauw water niets over looprecht vermeld staan, controleer dan altijd goed de terreinregels ter plaatse.

2. Nachtvissen: controleer ook de voorwaarden

Wil je ergens gaan nachtvissen en weten of dat ter plaatse is toegestaan? Ga dan niet alleen af op het nachtvisicoontje (zie hieronder), maar check ook altijd de bijzondere voorwaarden van het water. Daaruit blijkt namelijk niet zelden dat je ook op wateren zonder dit icoontje – waar de landelijke nachtvistoestemming dus niet geldt – onder bepaalde voorwaarden tóch mag nachtvissen. Hiervoor moet je dan bijvoorbeeld lid zijn van de hengelsportvereniging waar het water van is.




3. Waar ben ik?

Ben je een dag op de bonnefooi op pad en sta je plotseling aan een prachtig water? Grote kans dat je op zo’n moment geen idee hebt waar je precies bent. In zo’n geval biedt de GPS-functie in de VISplanner uitkomst, want hiervoor is een plaatsnaam niet nodig. Kies in de app voor de functie ‘Gebruik mijn GPS-locatie’ en tik daarna op ‘Bekijk op kaart’. Vervolgens zie je met een pointer op de kaart waar je bent én of je er met de VISpas mag vissen.



4. Bijzondere voorwaarden

Doe jezelf een plezier en check van een water nooit alleen of je VISpas er geldig is, maar ook welke regels er gelden. Deze vind je door op het water te klikken en bij de bijzondere voorwaarden te kijken. Soms geldt ergens bijvoorbeeld dat drijvend vissen niet is toegestaan en niet zelden veranderen dit soort specifieke regels ook gedurende het jaar.

5. Rood of lichtblauw water: wat nu?

Kleurt jouw beoogde water rood of lichtblauw? Wees dan niet bang dat je ook per definitie ‘uitgespeeld’ bent. In het geval van rood water klik je het water aan en zie je onder ‘Benodigde documenten’ van welke vereniging(en) je lid moet zijn. Op de vermelde website van de hengelsportvereniging kun je vaak snel zien hoeveel een lidmaatschap kost en of ze ook dagvergunningen uitschrijven. Van lichtblauw water is het visrecht onbekend, dus volstaat ook hier de VISpas niet om er te mogen vissen. Vaak is zo’n water van een particulier of een natuurorganisatie. Meld je in dit geval bij de lokale hengelsportzaak. Zij weten vrijwel altijd hoe het zit.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.