Zeebaarsmaatregelen en ICES vangstadviezen

10350
01 jul 2021

De slepende onderhandelingen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk over de visserijrechten na de Brexit hebben in juni tot een overeenkomst geleid. Zoals verwacht geldt voor de sportvisserij op zeebaars een bag limit van 2 vissen (minimummaat: 42 cm) per dag tot en met november van dit jaar.

Het valt op dat de bijvangstquota voor de sleepnetvisserij voor het tweede halfjaar van 2021 met 50% zijn verruimd. Er is niet gekozen voor een verruiming voor de sportvisserij, waarvoor de zeebaars een heel belangrijke soort is – ruim 40% van de sportvissers vangt zeebaars. Uit het hengelsportonderzoek dat Kantar dit jaar voor Sportvisserij Nederland heeft uitgevoerd blijkt dat het gaat om een wezenlijk belang voor 200.000 sportvissers. Net als verleden jaar mogen beroepsmatige staand want vissers enkel onvermijdbare bijvangsten van zeebaars aanlanden.

Vangstadviezen ICES 2022

Deze week werden ook de vangstadviezen van het Europese Instituut voor onderzoek naar de zee (ICES) bekend gemaakt. Net als de afgelopen twee jaar vertoont het zeebaarsbestand een langzaam herstel. Alle belanghebbenden gezamenlijk mogen zo’n 200 ton extra vangen in 2022. ICES adviseert daarbij een totale recreatieve vangst voor 2022 van 583 ton (circa 25% van het totaal). Om dat te kunnen vertalen naar bag limits en ‘open’ seizoenen heeft ICES een model ontwikkeld waarmee het effect van de verdeling van zeebaarsvangsten op het bestand kan worden berekend. Op basis van het model voor 2021 biedt dat tonnage voldoende ruimte voor een hogere bag limit en een langer open seizoen, bijvoorbeeld drie vissen gedurende tien maanden. Het blijft in 2021 verboden om zeebaars te vangen en aan te landen met recreatief staand want. Indien gevangen dient de vis onmiddellijk te worden teruggezet


Voor de andere Noordzeesoorten geldt in het algemeen een voortzetting van de trends. Met kabeljauw gaat het helaas gewoon slecht, tong herstelt zich dankzij een sterke jaarklasse van een zorgwekkende bestandssituatie (het pulsverbod dat gisteren in ging biedt de sportvisser meer kans om er een te vangen) en het wijtingbestand laat een steile curve omhoog zien. Hopelijk krijgen die vissen ook wat meer vlees op de graat komend jaar.



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.