VISpas Hotspots: Oranjekanaal (Drenthe)

8309
17 feb 2021

Vanuit het hart van Drenthe tot vlakbij de Duitse grens loopt het bijna vijftig kilometer lange Oranjekanaal. Dit visrijke water werd tussen 1853 en 1861 aangelegd ten behoeve van de veenwinning in het gebied. Tegenwoordig is dit kanaal – dat wordt omzoomd door bomen en riet en lange stukken natuurlijke oevers heeft – een populair sportviswater dat in zijn geheel in de VISpas staat.

Met een breedte van zo’n vijftien meter, een diepte van anderhalve meter en nauwelijks stroming is het Oranjekanaal een overzichtelijk water waar niet alleen specialisten, maar ook recreatieve sportvissers het hele jaar door prima uit de voeten kunnen. Verspreid door het kanaal liggen diverse sluizen. Mede omdat de scheepvaart er in 1976 werd opgeheven, is het water doorgaans kraakhelder. De bodem is zacht (met veel bladafval) en waterplanten groeien er nauwelijks, waardoor het water goed bevisbaar is.

Zeer snoekrijk


Dankzij de goede waterkwaliteit en het flinke doorzicht zijn met name snoek en rietvoorn breed vertegenwoordigd in het Oranjekanaal.
Roofvissers zullen zich met die eerstgenoemde soort dan ook het meest vermaken, bijvoorbeeld struinend met ‘polderkunstaas’ zoals shads, spinners, lepels en pluggen. Een alternatieve methode is het vissen met dood aas, zeker op plekken waar regelmatig viswedstrijden worden gehouden (o.a. de gedeeltes bij Hijken, Oranje en Zwiggelte). Neem in verband met de steile oevers wel altijd een ruim landingsnet mee.

Dikke zeelten

Ook de zeelt en in mindere mate brasem gedijen uitstekend in het Oranjekanaal. Vooral voor de zeelt is een voorzichtige benadering belangrijk, want deze sluwe vis laat zich snel opschrikken door schaduwen en trillingen. Een beproefde methode is schuin van je afvissen met een licht feederhengeltje. Daarbij ligt de lijn plat op de bodem en steekt er geen hengel over het water zodat je de vis niet verjaagt. De ruimschoots aanwezig (riet)voorn laat zich ook prima vangen met een vaste hengel, terwijl karpervissers op het stuk van Westerbork tot voorbij Emmen moeten zijn. Hier heeft Sportvisserij Groningen Drenthe – de visrechthebbende van het water – de
laatste jaren regelmatig spiegelkarpers uitgezet.


Prachtige zeelt uit het Oranjekanaal.

Verborgen plekken


Ook al zijn de oevers van het Oranjekanaal op sommige plaatsen nogal steil en wild begroeid, er zijn nog altijd ruim voldoende plekken
waar je als sportvisser makkelijk bij het water komt – onder meer rond de Zwiggelterbrug en aan het stuk tussen de dorpen Smilde en Oranje (waaraan het kanaal zijn naam dankt). Bekijk voor een impressie van het kanaal vooral ook de film van Herwin Kwint, die hij maakte in opdracht van Sportvisserij Groningen Drenthe.






Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.