Bijvangst: zwartooglipvis

2924
25 jan 2021

De zwartooglipvis lijkt bezig aan een opmars langs de Nederlandse kust. De laatste jaren wordt deze kleurrijke vissoort steeds vaker als bijvangst gemeld door sportvissers.

Zijn kleurenpracht maakt van de zwartooglipvis (Symphodus melops) haast een tropische verschijning. De kleur van dit prachtige visje – de mannetjes worden maximaal zo’n 25 centimeter lang, de vrouwtjes slechts ongeveer 12 centimeter – kan sterk variëren. Zo zijn er geel- tot groenbruine exemplaren met een lichtrode tint, maar ook vissen met een blauwgroene tekening en strepen op kop en rugvin. Zwartooglipvissen hebben meestal een donkere, kommavormige vlek direct achter het oog en vaak een donkere vlek op de staartwortel. Het patroon van uitbundige golvende lijnen op het kieuwdeksel maakt dat ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de ook in ons kustwater voorkomende kliplipvis en de gevlekte lipvis.

Wier essentieel 

Zwartooglipvissen komen voornamelijk voor langs rijk met wier begroeide kusten met een rotsbodem, vanaf de getijdenzone tot circa 30 meter diep. De aanwezigheid van zeewier is essentieel. Daartussen vinden ze hun voedsel – kreeftachtigen en weekdieren – en het  mannetje bouwt hier meerdere nesten van die hij daarna fel verdedigt. Dit soort plekken vinden we in ons land met name langs de dijken van de Oosterschelde en bij pieren en havenhoofden. Daar komen dus ook de meeste meldingen vandaan, al worden ze ook wel eens gevangen bij strekdammetjes en palenrijen. Zwartooglipvissen kunnen slecht tegen koude winters, dus afhankelijk daarvan kunnen ze ineens ook weer voor jaren verdwenen zijn.

Gerichte aanpak 

De meeste vangstmeldingen van zwartooglipvissen door sportvissers betreffen bijvangsten. Zo pakken ze soms de zager onder een dobber die bedoeld was voor de zeebaars. Je kunt gericht op zwartooglipvis mikken door bij de hiervoor genoemde techniek een kleine haak (bijvoorbeeld maat 8) te gebruiken. Of je kiest voor een andere montage die bewezen effectief is voor lipvis. Hierbij monteer je onder aan de rig een werpgewichtje met een wartel, met daarboven twee zijlijntjes die ieder zijn voorzien van een een klein haakje met daarop een stukje zager. Werp vooral niet te ver in, zodat je tussen de blokken en het wier in vist. Deze gerichte aanpak vergroot de vangkans aanzienlijk, al blijft het een kwestie van pionieren.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.