Bootvissers: pas op voor scheepvaart

3209
15 dec 2020

Bootvissers die veel in en rond de vaargeul en havenmondingen vissen, zijn in de herfst en winter vaak nóg slechter zichtbaar dan anders. Dat is voor scheepvaart vaak erg lastig en kan zelfs tot levensgevaarlijke situaties leiden. Extra oplettendheid op het water is deze maanden dan ook vereist. Beroepsvaart gaat het hele jaar door, ook ’s avonds en ’s nachts.

Dat bootvissers met name op druk bevaren wateren soms een doorn in het oog zijn van de scheepvaart, is omdat zij hun bootjes vaak niet of nauwelijks kunnen zien – vooral niet in het zogenaamde stuwwater vóór het schip. Die dode hoek kan bij een groot schip wel 350 meter lang zijn. Bovendien is een groot schip simpelweg niet in staat om op het laatst nog uit te wijken. Besef daarom dat het vooral aan jou als bootvisser is om naderende schepen te signaleren en vroegtijdig plaats te maken als je in hun vaarlijn ligt – niet andersom. Is het ergens écht druk met scheepvaart, blijf dan helemaal weg van de vaargeul en havenmondingen.

Onzichtbaar

Ook op de radar van schepen mag je als bootvisser nooit blind vertrouwen, want op een radarscherm zijn bootjes niet meer dan kleine
puntjes. Rond bruggen pikt een radar ze doorgaans zelfs helemaal niet op. Dat het zicht in de wintermaanden sowieso sneller beperkt is door mist, winterse neerslag en beperkt licht in de ochtend- of avondschemering, is een extra reden om (verder) weg te blijven van plekken met veel scheepvaart.

Veiligheidstips

De boodschap is duidelijk: een veilige situatie op het water begint bij continue alertheid in de boot. Pak die verantwoordelijkheid, neem de tips hieronder ter harte en kijk voor meer tekst en uitleg over vaarveiligheid op www.varendoejesamen.nl.

• Kijk zeer regelmatig om je heen zodat je een naderend schip op tijd signaleert;
• Maak ruim en op tijd plaats zodat de schipper veilig kan passeren;
• Zorg altijd voor de juiste verlichting aan boord in geval van beperkt zicht, bijvoorbeeld bij mist.

Besef tenslotte dat je wettelijk verplicht bent om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid op het water te
waarborgen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.