VISpas Hotspots: Haarrijnseplas

9229
11 jul 2020

Pal naast de A2 ten westen van Utrecht ligt de Haarrijnseplas. Begin deze eeuw werd daar zand gewonnen voor de aanleg van de naastgelegen wijk Leidsche Rijn. Dit water is niet alleen populair bij badgasten en duikers, maar ook sportvissers – met name roof- en karpervissers – weten het te waarderen. De volledige plas staat in de VISpas.

Via een kanaal aan de zuidoostzijde staat de Haarrijnseplas – feitelijk twee aaneengesloten plassen – in verbinding met het water in de
nieuwbouwwijk Terwijde. Kenmerkend voor het ruim 90 hectare grote water zijn de diverse zwemstrandjes en enorme dieptes – tot wel 45 meter! De kleiachtige bodem is uitgesproken grillig en het water voedselrijk. Daardoor vindt de vis er een overvloed aan natuurlijk voedsel in de vorm van onder meer slakjes en kreeftjes.

Karperwater bij uitstek

Vooral karpervissers beproeven al jaren hun geluk aan de Haarrijnseplas. Zij vissen overwegend statisch omdat de karper vaak een flink
stuk uit de oever zwemt. Het bestand is een mix van schub- en spiegelkarpers met daarbij topvissen van zo’n 25 kilo. Als bijvangst vangen karpervissers regelmatig kolossale brasems van meer dan zestig centimeter. Dat desondanks maar weinig witvissers de plas opzoeken, komt waarschijnlijk mede door het ‘lastige’ diepteverloop. Aan de Liesveldsewetering, die op de plas uitkomt, is het comfortabeler vissen.

Kasten van snoeken

Ook de roofvis doet het uitgesproken goed in de Haarrijnseplas. Bekend is dat de plas kasten van snoeken herbergt en ook grote baarzen laten zich regelmatig vangen. Roofvissers komen er hoofdzakelijk met hun (belly)boot, al wordt er in de winter ook statisch vanaf de kant op snoek gevist. Ben jij meer een struinende roofvisser? Wijk dan – net als de snoek – in het (vroege) voorjaar uit naar de sneller opwarmende
sloten, kanaaltjes en waterpartijen in de woonwijk Terwijde, die in verbinding staan met de plas. Licht bepakt, werpend met allerhande kunstaas kun je ook daar succesvol achter de rovers aan.

Nachtvissen

Nachtvissen aan de Haarrijnseplas mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken en onder voorwaarde dat je lid bent van de A.U.H.V. Een onthaakmat is bij het karperen verplicht. Alle bijzondere bepalingen voor dit water vind je in de VISplanner.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.