Beheer karpervijvers

4233
09 jan 2020

Met name in het zuiden en oosten van ons land hebben veel hengelsportverenigingen een eigen visvijver in beheer. In deze ‘hengelsportparels’ – die vaak met veel zorg en arbeid worden onderhouden – wordt ook jaarlijks vis uitgezet ten behoeve van de visstand.

Waar vroeger vooral blankvoorn werd uitgezet, is dat tegenwoordig met name brasem en karper. Alleen die karper is afkomstig uit viskweek; brasem en blankvoorn komen steevast van open water. Omdat kweekkarpertjes gewend zijn aan het leven in een vijver en omdat karper in het algemeen een sterke vis is (én bij een iets groter formaat ook aalscholver-bestendig), stimuleert Sportvisserij Nederland al jaren om vijvers uitsluitend als een (hoogbezette) karpervijver te beheren. Om dit te ondersteunen is subsidie beschikbaar  voor de aanschaf van kleine karpertjes (±1 kg/stuk), vijvervoer en met een periodieke gezondheidscheck van de uitgezette vissen.

Voeren én zorgen 

Omdat vijvers vaak meer vis bevatten dan de natuurlijke draagkracht van het water aan kan, kiezen verenigingen steeds vaker voor bijvoeren. Het gebruikte voer is vismeelvrij. Sinds dit jaar bieden we ook voer aan op basis van zogenaamde insecten-eiwitten. Uit zorgpunt voor de uitgezette vis laat Sportvisserij Nederland in samenwerking met het bedrijf Carp Care alle vijvers periodiek door een ‘karperdokter’ bezoeken. Bij elke vijver meten we de waterkwaliteit en controleren we een aantal karpers op mogelijke ziektes en parasieten. Per vijver geven we daarna advies over bijpassend visstandbeheer.

Ook meedoen?

Ook in 2020 ondersteunt Sportvisserij Nederland hengelsportverenigingen met uitzetsubsidies voor en monitoring van visvijvers. Verenigingen die hier voor in aanmerking willen komen, kunnen zich bij ons melden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.