Wist je dat - vissenslijm als antibioticum

3549
22 jul 2019

Veel van de huidige antibiotica zijn minder doeltreffend tegen multiresistente ziekteverwekkers, dus zoeken wetenschappers naar mogelijke vervangers. Een van de kandidaten zit wellicht in de beschermende slijmlaag die jonge vissen bedekt.

Het klinkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar vissenslijm zou weleens aan de basis kunnen staan van nieuwe antibiotica. Dat is volgens onderzoekers van de Oregon State University bij nader inzien niet zo gek. De leefomgeving van de vis is complex en bevat veel ziekteverwekkende virussen waarmee ze de hele tijd in contact staan.

Om zich daar tegen te wapenen, bevat het slijm van vissen een substantie die hen beschermt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Dit kapselt microben in voordat ze infecties kunnen veroorzaken. Bovendien is het slijm ook rijk aan stoffen waarvan bekend is dat ze antibacteriële activiteit hebben.

Jonge vis


Op basis van deze kennis onderzochten wetenschappers of een van de beschermende bestanddelen van vismucus (vissenslijm) wellicht ook mensen zou kunnen helpen beschermen. Daarvoor namen ze slijm af van jonge diepzee- en oppervlakte levende vis die voor de kust van Zuid-Californië was gevangen.

Het team onderzocht specifiek jonge vissen omdat deze een minder ontwikkeld immuunsysteem hebben en er meer slijm aan de buitenkant van hun schubben zit. Daardoor zouden ze een grotere concentratie actieve bacteriën kunnen aantreffen dan bij volwassen vissen.

Veelbelovend


De onderzoekers isoleerden en screenden 47 verschillende bacteriestammen uit het slijm. Vijf bacteriële extracten remden de microbe die MRSA-infecties veroorzaakt (de MRSA-bacterie wordt ook wel ‘de ziekenhuisbacterie’ genoemd), drie bacteriën remden een schimmelinfectie en één bacterie vertoonde sterke activiteit tegen MRSA en darmkanker.

Deze veelbelovende resultaten worden nader onderzocht, mede om te bepalen of de bacteriën in het vissenslijm vast onderdeel uitmaken van de microflora van vissen of dat deze toevallig een lift op individuele vissen maakten. Bovendien wordt ook gekeken naar andere toepassingen van deze kennis over vismucus, bijvoorbeeld om het gebruik van antibiotica in de viskweek te verminderen.

Bron: Hét Visblad (aug 2019)
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.