Geslaagde informatieavond Droomfonds Haringvliet

4377
29 jan 2018

Dit najaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Hierdoor zal de verbinding van het Haringvliet met de zee worden hersteld. Zes natuurorganisaties hebben samen met de regio en met steun van de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen om deze kans te pakken voor herstel van de dynamische delta, die het Haringvliet ooit was. Dat doen ze onder de noemer ‘Droomfondsproject Haringvliet’. Sportvissers en andere belanghebbenden werden onlangs in Hellevoetsluis geïnformeerd over dit bijzondere project.

De informatieavond die door Sportvisserij Zuidwest Nederland samen met Sportvisserij Nederland werd georganiseerd, trok meer dan honderd mensen. Voor het merendeel sportvissers, maar ook natuurbeheerders, waterschappers, wethouders en recreatiebedrijven. Aan de hand van een aantal presentaties werd duidelijk gemaakt hoe 'de kier' technisch werkt, wat de te verwachten effecten op de visstand zijn, wat het Droomfonds voor de natuur gaat betekenen en hoe recreanten en sportvissers gaan profiteren van een mooier Haringvliet. Tenslotte werd aandacht besteed aan de diverse sportvisevenementen die dit jaar in het kader van het droomfondsproject worden georganiseerd.

Zout en zoet

Koen Workel, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, beet de spits af met een duidelijke presentatie over de werking van 'de kier'. Aan de hand van een korte film en een powerpoint presentatie liet hij zien hoe vanaf 2018 een natuurlijker overgang tussen zoet- en zoutwater er in de praktijk uit zal gaan zien. Vast staat dat Rijkswaterstaat voorzichtig van start zal gaan ('lerend implementeren') waardoor wordt voorkomen dat de opening van de sluis onvoorziene gevolgen zal hebben. Ook werd verteld hoe door 'de kier' het ongewenste uitspoelen van zoetwatervis kan worden voorkomen. Door de veel geleidelijker overgang van zoet naar zout water kunnen vissen namelijk meebewegen met het zoute water.


Koen Workel.

Trek- en standvissen

Visbioloog Erwin Winter van Wageningen Marine Research hield een betoog waar veel van de aanwezigen voor waren gekomen, namelijk de effecten van de kier op de visstand (op basis van het rapport Prognose visstand in en rond het Haringvliet na invoering van het Kierbesluit in 2018). Deze zal voor veel trekvissen (zeeforel, fint, spiering, aal en haring) goed uitpakken. Zij kunnen straks weer hun paai- en opgroeigebieden bereiken. Maar ook standvissen als snoek, baars, snoekbaars, brasem en kolblei profiteren van 'de kier' door de verwachte toename van de hoeveelheid voedsel. Wel zullen de vissen meezwemmen met het water. Wordt het te zout, dan zwemmen ze richting Spui. Voert het Haringvliet meer zoetwater aan, dan zullen de vissen weer richting en zelfs door de dam zwemmen. Van roofvissen als snoek, snoekbaars en baars is bekend dat ze brak water niet schuwen: deze roofvissen jagen namelijk graag op jonge haring en spiering die vanuit zee richting het zoete water zwemmen.


Erwin Winter.

Natuur

Boswachter Ted Sluijter, werkzaam bij Natuurmonumenten, gaf een gloedvol betoog over de natuur in het Haringvlietgebied. Aan de hand van prachtige foto’s liet hij zien wat er nu al leeft en wat er in de toekomst nog aan 'nieuwe natuur' te verwachten valt. Ook was Sluijter zeer te spreken over de sportvissers. Volgens hem hebben natuurorganisaties deze groep te lang over het hoofd gezien, terwijl sportvissers ook natuurbelevers en -liefhebbers zijn. Het Droomfondsproject toont volgens hem duidelijk aan dat samenwerken tussen natuurorganisaties en sportvisserij loont.

Beleving

Paul Rutten van Vogelbescherming Nederland is namens het Droomfondsproject verantwoordelijk voor de recreatie rondom het Haringvliet. Hij vertelde over de voorzieningen die zullen worden aangelegd. Dit om het gebied aantrekkelijker te maken voor recreanten. Natuurlijk ging hij in op de geplande vogelobservatie hutten, maar hij presenteerde ook de aanleg van twintig tot dertig visplekken en twee gloednieuwe trailerhellingen. Deze grote hellingen - waar tegelijkertijd twee tot drie boten te water kunnen worden gelaten, ook bij lagere waterstanden - zullen zowel aan de zuid- als noordkant van het Haringvliet worden aangelegd.


Paul Rutten.

Sportvisparadijs

Verder werd er deze avond aandacht besteed aan een viertal sportvisevenementen die in het kader van het droomfondsproject worden georganiseerd. Zo zal begin juli een groot feederfestival plaatsvinden. Niemand minder dan de Nederlandse bondcoach Jan van Schendel zal met zijn Nationale team laten zien hoe je succesvol met de feeder op het Haringvliet kan vissen. Eind juni staat er een gecombineerd kayak- en bellyboot evenement gepland en in september wordt een grote streetfishwedstrijd rondom het Haringvliet georganiseerd. Tenslotte zal de zevende editie van de Predatortour ook in het kader van het Droomfondsproject staan. Al deze evenementen leveren een bijdrage aan het verzamelen van gegevens over de visstand.


Spreekstalmeester Marco Kraal met Evert Oostdam (Predator Tour), Ted Sluijter (Natuurmonumenten), Koen Workel (Rijkswaterstaat), Erwin Winter (Wageningen Marine Research) en Paul Rutten (Vogelbescherming Nederland).

Vragen

Vanwege het grote aantal sprekers was er helaas weinig tijd voor vragen en discussie. Daarom zullen er dit jaar vervolgbijeenkomsten worden georganiseerd die dieper zullen ingaan op de effecten van 'de kier'. Bijvoorbeeld over het Zuiderdiep, een zeer populair karperwater in de regio met een uniek bestand aan grote vissen. Dit water is nu al behoorlijk brak, reden dat de karpers er goed groeien, maar het is echter nog niet duidelijk of en hoe de kier dit water gaat beïnvloeden.

Klik hier om het volledige rapport Prognose visstand in en rond het Haringvliet na invoering van het Kierbesluit in 2018 te downloaden. Meer informatie over het Droomfonds Haringvliet vind je op: www.haringvliet.nu



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.