Wist je dat: boter bij de vis

7085
23 jun 2017

Boter bij de vis is in het geval van de botervis (Pholis gunnellus) een beetje teveel van het goede. Deze slangachtige vis dankt zijn naam immers aan zijn bijzonder slijmerige en glibberige huid.

De botervis is een straalvinnige zeevis uit de orde van de baarsachtigen – al worden slangmakrelen (langgerekte vissen die lijken op barracuda’s) soms ook botervis of botermakreel genoemd. De ‘echte’ botervis wordt circa 25 centimeter lang en heeft een slank postuur, zodat hij wel wat weg heeft van een kleine slang. Net als slangen eten botervissen alle mogelijke (kleine) prooidieren, zoals garnalen, kreeftjes, pissebedden, zeepokken, schelpdieren en wormen.

Opvallend  

Opvallende kenmerken van de botervis zijn de kleine kop met dikke, vlezige lippen; de lange, lage, stekelige rugvin met 75 of meer vinstralen en de negen tot vijftien oogvlekken (donkere stippen met een wat lichtere rand daar omheen) die zich langs de basis van de rugvin bevinden. De botervis is donkerbruin van kleur met aan de zijkanten onregelmatige grijsbruine vlekken. In het paaiseizoen (december tot februari) kleuren de kop en vinnen geel.

Kustzone  

Ondanks zijn ietwat exotische uiterlijk komt de botervis voor in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Ook langs de Nederlandse kust is hij vrij algemeen. Daar leeft hij voornamelijk op stenige bodems of bodems met veel schuilmogelijkheden (in rotspoeltjes, tussen stenen, basaltblokken, wieren en schelpenbanken) in ondiep water. Hij komt voor vanaf de getijdenzone tot een diepte van 30 meter. Botervissen zijn daarnaast ook op wrakken in de Noordzee te vinden.

Gele klont 

In de paaitijd zet het vrouwtje 80-200 gele, ronde eitjes in een grote klont af in een rotsspleet, onder een steen of in een lege schelp. De eieren worden intensief bewaakt door zowel het mannetje als het vrouwtje. Die wikkelen zich met hun lange lichaam om het tot een bal gevormde legsel. Na ruim een maand komen de jonge botervisjes uit de eitjes gekropen. Die groeien erg langzaam. Eerst zo’n 30 mm per jaar, maar later nog slechts 15 mm per jaar. Botervissen kunnen waarschijnlijk een leeftijd van zo'n vijf tot tien jaar bereiken.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.