Wist je dat? Van links naar rechts

5284
21 feb 2017

Volwassen platvissen zijn niet tweezijdig symmetrisch: één oog verplaatst zich tijdens de larvale fase naar de andere zijde van de kop. Bij de bot is dat de rechterzijde, al wil het rechteroog ook wel eens naar links verhuizen.

(Foto: Janny Bosman)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, behoort de bot tot de familie van de schollen (Pleuronectidae). Deze grote familie bestaat uit 39 geslachten en 93 soorten. De soorten van de schollenfamilie hebben normaal gesproken beide ogen op de rechterzijde van het lichaam zitten – daarom worden ze in het Engels ook wel righteye flounders genoemd.

Andere platvisachtigen zoals de familie van de tarbotten en de schurftvissen die de ogen op de linkerzijde van het lichaam hebben, worden als lefteye flounders geclassificeerd.



Verkeerde kant


Voor de bot gaat dit onderscheid echter niet altijd op, omdat bij sommige botlarven het rechteroog naar de linkerzijde van de kop groeit (in plaats van dat het linkeroog naar de rechterzijde verhuist). Sommige botten hebben de ogen dus op de ‘verkeerde’ zijde zitten – die kant van het lichaam is dan vaak ook gepigmenteerd. Dit is gemiddeld bij 5 tot 10% van een botpopulatie het geval, maar in sommige gebieden heeft ongeveer een derde van de populatie de ogen op de linkerzijde. Soms gebeurt het ook dat het oog halverwege de groei tijdens de larvale fase blijft steken in de kop.

Op de uitkijk


Aan welke kant de ogen ook zitten, ze zijn zo geconstrueerd dat ze iets boven het lichaam kunnen uitsteken. Op die manier kan de bot toch nog zien wanneer hij is ingegraven in de bodem. Overdag ligt deze vis doorgaans namelijk verstopt in het zand of slib – waarbij de kleur van zijn bovenlichaam zich aanpast aan die van de ondergrond – en in de schemering en ’s nachts trekt hij naar het ondiepere water om te jagen. Daar graaft hij zich ook in de bodem, om vanuit die hinderlaag plotseling op zijn prooi af te schieten als die in de buurt komt.

Grotere botten willen ook nog wel eens snel zwemmend hun prooi achtervolgen.

Wisselend menu


De prooien die de bot op het menu heeft staan, wisselen gedurende de verschillende levensfasen. De pelagisch levende botlarve voedt zich met klein, zwevend dierlijk plankton. Als de bot overgaat op het leven laag bij de grond, schakelt hij over op bodemvoedsel. Dit betreft een gevarieerd dieet dat bestaat uit wormen, kleine kreeftjes, jonge schelpdieren, krabben en garnalen.

Jonge botten die naar het zoete binnenwater trekken om op te groeien, voeden zich met insectenlarven, vlokreeften en kleine schelpdieren zoals erwtenmosselen en driehoeksmosselen. Grote botten zijn echte rovers die naast het genoemde bodemvoedsel ook alle mogelijke soorten jonge vis eten.

Bron: Hét Visblad
Gerelateerde berichten
29 jan 2017 Wist je dat? De paaikalender 19506 De natuur heeft een vast ritme – ook onder water. Zo zetten niet alle vissen op hetzelfde moment hun eieren af. De paaikalender is zo samengesteld dat roofvissen een voorsprong hebben op andere vissoorten. 23 nov 2016 Wist je dat? Marker Wadden nieuwe eilandengroep 4315 Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: de Marker Wadden. Dit is een archipel van natuureilanden in het Markermeer. Die zorgt er straks voor dat de natuur – waaronder de vogel- en visstand – in het gebied weer opleeft. Een grote eerste stap naar een Markermeer dat ook voor sportvissers weer interessant wordt. 23 sep 2016 Wist je dat? Oranje karperdames. 4095 De wedstrijdsport binnen de karpervisserij ontwikkelt zich razendsnel. De nieuwste loot aan deze tak is het onlangs opgerichte Nationale damesteam. Bondscoach Jacques Kruller doet de ontstaansgeschiedenis van de Oranje dames uit de doeken. 26 aug 2016 Wist je dat? Visbroed onder vuur. 5920 In de zomerperiode zie je vaak grote aantallen visbroed zwemmen. Soms zijn dit scholen van wel duizenden visjes. Een jaar later is daar nog maar een fractie van over. Het leven van een visbroedje gaat namelijk niet over rozen. 19 aug 2016 Wist je dat? Zo zien platvissen de bodem (video) 11811 (Bron: National Geographic) Je kent ze vast uit het aquarium of van het vissen aan zee: platvissen. Deze kolderieke dieren kijken altijd omhoog, maar zijn wel in staat schutkleuren aan te nemen om zich zo te verschuilen op de zeebodem. Hoe doen ze dat, als ze niet naar beneden kunnen kijken? 11 jul 2008 Het wandelende oog van de platvis - platvis kwam niet uit het niets 17277 Bron: noorderlicht.vpro.nl. Lelijk is de platvis misschien wel, maar een ‘hopeful monster’ is-ie niet, bewijst een studie die deze week wordt beschreven in Nature.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.