De Europese Commissie heeft haar voorstellen bekend gemaakt voor het zeebaarsmanagement in 2017. De aanlanding van zeebaars door de beroepsvisserij wordt verder beperkt, terwijl de sportvisserij in deze voorstellen meer flexibiliteit krijgt door de invoering van een maandelijkse in plaats van een dagelijkse meeneemlimiet.
In de voorstellen van de Europese Commissie ten aanzien van het zeebaarsbeheer in 2017 heeft de sportvisserij een belangrijke plek gekregen die recht doet aan de grote sociaal-economische betekenis van deze sector.
Samen met de beroepsvissers die met hengel en lijn vissen, zijn sportvissers namelijk de enige groep die volgend jaar gericht op zeebaars mogen vissen. Naast deze kleinschalige visserij mogen trawlers en seines (ringzegenvisserij) tot 1% van hun totale vangst aan zeebaars behouden, met een maximum van een ton per maand.
Kortere gesloten tijd
De periode waarin volgend jaar gericht op zeebaars mag worden gevist beslaat tien maanden. In februari en maart is een gesloten tijd van kracht (voor beide sectoren, zowel sport- als handlijnvissers) om de vis die zich dan verzamelt voor de paai te beschermen. Catch & release vissen is dan wel toegestaan.
De rest van het jaar geldt voor sportvissers een maandelijkse baglimit van tien zeebaarzen. Beroepsvissers die met hengel en lijn vissen mogen in 2017 maximaal 10 ton aanlanden (deze vangstlimieten zijn onderling niet overdraagbaar). De praktijk in 2016 leert dat de meeste handlijnvissers op jaarbasis zo'n 2,5 ton zeebaars aanlanden.
Controle en handhaving
Sportvisserij Nederland is blij dat zij in de voorstellen elementen herkent die vanuit de georganiseerde Europese hengelsportsector in gesprekken met de Commissie naar voren zijn gebracht. Daarbij is het winst dat de gerichte commerciële zeebaarsvisserij wordt beperkt tot de handlijnvisserij (het vissen met staand want op zeebaars aan banden wordt gelegd) en er strengere eisen gelden voor de bijvangst van zeebaars in andere metiers.
Uiteraard staan of vallen al deze maatregelen bij een sluitend systeem van controle en handhaving voor alle visserijvormen (inclusief de sportvisserij) door de overheid.
Vervolg
Half december buigen de Europese visserijministers zich over de voorstellen van de Commissie en wordt duidelijk in hoeverre zij deze gaan overnemen. Pas aan het eind van dit jaar worden de definitieve maatregelen voor 2017 dus bekend.
Sportvisserij Nederland is van mening dat er alles aan moet worden gedaan om het in zeer zwaar weer verkerende zeebaarsbestand de kans te geven zich te herstellen. Om dit te bereiken zullen alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, ook de sportvisserij, en proportioneel moeten bijdragen aan een lagere visserijsterfte van zeebaars.
Een overzicht van de belangrijkste voorstellen voor 2017:
- Alleen sportvissers en handlijnvissers mogen gericht op zeebaars vissen.
- In februari en maart is een gesloten tijd van kracht. Dan mag er geen vis worden aangeland of meegenomen (catch & release vissen is wel toegestaan).
- Sportvissers mogen maandelijks 10 zeebaarzen meenemen.
- Beroepsvissers die met hengel en lijn vissen mogen in 2017 maximaal 10 ton aanlanden. Deze vangstlimieten zijn niet onderling overdraagbaar.
- Naast deze kleinschalige visserij mogen trawlers en seines (ringzegenvisserij) tot 1 % van hun totale vangst aan zeebaars behouden, met een maximum van 1 ton per maand. Dus: 1% van hun totale vangst mogen ze aan zeebaars houden, de rest moeten ze discarden.
Lees ook: