Een beroepsvisser is gisteren opnieuw aangehouden bij de Haringvlietsluizen voor het vissen in een dioxinegebied. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben de man op heterdaad betrapt. Daarbij is ongeveer 65 kilo wolhandkrab en 120 kilo paling door de NVWA in beslag genomen.
De krabben en de paling zijn na de inbeslagname levend teruggezet in het water. De visser is eerder geverbaliseerd vanwege vissen in een dioxinegebied. Daarom heeft de officier van justitie de politie opgedragen de boot in beslag te nemen. Eerder werden de boten van 3 andere beroepsvissers in beslag genomen wegens vissen in dioxinegebied.
Dioxinegebied
Het kustwater bij de Haringvlietsluizen is aangewezen als dioxinegebied. De bodem is daar zwaar verontreinigd met dioxines. Daarom is het sinds 2011 verboden om hier op wolhandkrab en paling te vissen. De NVWA en de politie hebben de vissers daar eind 2015 nog eens op gewezen. De instanties hebben ook aangegeven dat zij het vangstverbod stevig handhaven.
Voedselveiligheid
Met de illegale handel in wolhandkrab en paling zijn forse winsten te behalen. De illegale handel in wolhandkrab uit dioxinewateren kan risico's voor de volksgezondheid met zich meebrengen en werkt concurrentievervalsend. Fraude ondermijnt het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in de veiligheid van voedsel. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.
Lees ook: