Stuwdammen bedreigen massaal diversiteit van waterleven

4435
19 jan 2016

Aquatisch ecologen waarschuwen dat dertig procent van alle zoetwatervissen op aarde wordt bedreigd als er nog tientallen grote stuwdammen bijgebouwd gaan worden in de Amazone, Congo en Mekong.

Tot nu toe zijn nog niet zoveel dammen gebouwd in de stroomgebieden van de drie grootste tropische rivieren in de wereld. Dat is mede te danken aan hun afgelegen en uitgestrekte stroomgebied. Maar de stijgende vraag naar schone elektriciteit in groeiende tropische steden, én nieuwe wegen naar gebieden die ooit golden als onbereikbaar, hebben ertoe geleid dat er plannen zijn voor meer dan 450 dammen in de drie mega stroomgebieden met een grote diversiteit aan waterleven.

Als de dammen worden gebouwd, wordt de biodiversiteit in deze tropische zoetwateren verwoest, zeggen de 39 Amerikaanse, Braziliaanse en Europese auteurs in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

"Grote stuwdammen verminderen steevast de diversiteit aan vissen en ze staan letterlijk in de weg voor vissen en andere waterdieren die migratie nodig hebben om hun levenscyclus te voltooien. Dit geldt speciaal voor tropische vissen, waarvan vele soorten honderden kilometers migreren, " aldus het team van aquatische experts.

Vispassages helpen niet

Dat ingebouwde vispassages in grote dammen vissen helpen zich vrij te bewegen, spreken de ecologen tegen: "Men blijft vispassages ontwerpen in stuwdammen, omdat die de vissen zouden helpen bij hun migratie. Niets is minder waar: vispassages blijken in de praktijk niet te werken en zijn zelfs schadelijk. Grote dammen zorgen ervoor dat voedsel niet of op een verkeerd tijdstip beschikbaar is. Ook hebben de vissen geen of nauwelijks toegang meer tot de plekken waar ze hun eieren leggen en waar de kleine visjes kunnen opgroeien. "

-> Lees meer op Duurzaamnieuws.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.