Zomerwarmte, zuurstof en vissterfte

10471
01 jun 2018

Het is dit jaar een warm voorjaar met hoge temperaturen die zelfs tot records leiden. Heerlijk visweer, maar soms leidt het zomerse weer tot problemen met de visstand. De eerste zomersterftes zijn helaas alweer gemeld! Om hengelsportverenigingen te helpen dit probleem te voorkomen geeft Sportvisserij Nederland twee infobladen uit, waarin dit fenomeen nader wordt toegelicht.

Zomersterfte is een (vaak plotseling) optredende vissterfte, veroorzaakt door slechte milieuomstandigheden die direct of indirect het gevolg zijn van extreem warm weer, al dan niet gevolgd door hevig onweer.

De oplosbaarheid van zuurstof neemt af bij een stijgende watertemperatuur, waardoor wateren tijdens de zomer vaak minder zuurstof bevatten dan tijdens de winter. Als koudbloedig dier heeft een vis in de zomer echter een snellere stofwisseling dan in de winter, waardoor een grotere zuurstofbehoefte bestaat. Hierdoor kan juist in de zomermaanden een verlaging van het zuurstofgehalte snel tot problemen leiden.

De slechte milieuomstandigheden worden vaak als gevolg van de zuurstofconsumptie door bacteriën die organisch materiaal afbreken verder versterkt. Zomersterfte treedt dan ook meestal op in kleinere (vaak afgesloten) ondiepe wateren met een veen of modderbodem, waar bij de afbraak van bodemmateriaal veel zuurstof uit het water wordt verbruikt.

Download hier de onderstaande infobladen, waarin je meer leest over zomersterfte en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Infoblad (pdf)
Zomersterfte

Infoblad (pdff)
Zomer, zuurstof en vissterfte


Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.