Opleiding tot VIScoach 4 (trainer-coach 4)
Sportvisserij Nederland, ALO Amsterdam, ROC Landstede en NOC*NSF bieden gezamenlijk een trainer-coach opleiding aan op niveau 4 van de KSS (Kwalificatiestructuur Sport).
Doel van de opleiding
De opleiding is voor (aspirant) VIScoaches die de ambitie hebben om op het door Sportvisserij Nederland gevraagde niveau 4 te gaan fungeren: bijvoorbeeld als talentVIScoach of VIScoach op het hoogste competitieniveau. Tevens biedt de opleiding de gelegenheid om van collega’s uit andere takken van sport te leren.
Leertrajecten
De opleiding bestaat uit de volgende leertrajecten:
- Geven van trainingen
- Coachen bij wedstrijden
- Ondersteunen van sporttechnisch beleid
- Begeleiden van sportkader
- Samenwerken met begeleidingsteam en onderhouden van externe contacten
- Scouten van sporters
De opleiding is gebaseerd op competentiegericht leren. Dat wil zeggen dat de opleiding ‘praktijkgericht’ en ‘op maat’ voor elke cursist is.
Praktijkgericht
Een leertraject bestaat uit het werken en leren in de praktijk aan de hand van
praktijkopdrachten in combinatie met ondersteunende workshops, literatuurstudie, E-learning e.d. De praktijkopdrachten worden uitgevoerd in de wedstrijd VISsport en op het niveau waarvoor wordt opgeleid. De VIScoach 4 werkt met getalenteerde, geselecteerde sporters op het niveau subtop.
In overleg met Sportvisserij Nederland is de cursist actief in de praktijk met begeleiding van een gekwalificeerde praktijkbegeleider. De opzet van de opleiding brengt met zich mee dat er gebruik wordt gemaakt van een elektronische leeromgeving (ELO).
Op maat
Samen met een leercoach stelt elke cursist een persoonlijk opleidingsplan (POP) op. In het POP staat hoe de individuele route naar de verschillende proeven van bekwaamheid er uitziet. Leercoaches begeleiden maximaal 10 cursisten op hun route naar het afleggen van de proeven van bekwaamheid (PVB ’s), onder andere door het geven van feedback op de uitwerking van de praktijkopdrachten.
Workshops
De opleiding start met een gezamenlijke introductie daarna zijn er 25 sporttak overstijgende workshops. Deze workshops worden door de ALO Amsterdam en/of ROC Landstede Zwolle in een combinatie online en klassikaal aangeboden. De workshops vinden buiten de schoolvakanties plaats vanaf oktober 2021 tot en met juni 2022.
Proeven van Bekwaamheid
De opleiding wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid (PVB) voor elk leertraject. Om het diploma te halen moeten de zes PVB ’s voldoende zijn. De beoordeling van de PVB ’s en de daarbij behorende kwalificatie op niveau 4 valt onder verantwoordelijkheid van Sportvisserij Nederland.
Studiebelasting
De totale studiebelasting bedraagt gemiddeld 400 uur.
Praktijk en uitvoering opdrachten: 200 uur (gemiddeld 40 weken x 5 uur)
Workshops: 78 uur
Uitwerking opdrachten: 100 uur
Intervisie: 17 uur
PVB ’s: 5 uur
Documenten
InschrijvingSportvisserij Nederland bepaalt de toelatingscriteria en is verantwoordelijk voor de intake en selectie van de cursisten. Wil je meer informatie over de opleiding mail je vraag naar
opleidingen@sportvisserijnederland.nl
Quotes van deelnemers TC4 opleiding 2020-2021:
Ron Steijvers:“Next level vis-coaching”
Arthur van Tienen:“Goede en veel tijd eisende opleiding. Psychische, mentale en tactische elementen die van pas komen bij de wedstrijdvisserij, echt een verrijking! Ik hoop dat wij als eerste die aan deze TC 4 cursus deelnamen een pad kunnen effenen voor degene die na ons aan deze cursus gaan beginnen”
Stefan Verhoeven:“Door de opleiding kijk ik naast de wedstrijdvisser/coach die ik ben ook met een sportgedachte naar het wedstrijdvissen. Gaandeweg ontdek je welke onbekende of onbelangrijk geachte factoren toch belangrijk zijn om uiteindelijk maximaal te presteren. De workshops geven nieuwe inzichten die je kunt gebruiken en zelf leert te vertalen naar onze sport. Mentale tips / trics en trainingen daar ga ik als coach onze sporters en mijzelf zeker mee helpen.”
Marcel Noort:“Pittige opleiding maar zeer waardevol en een grote aanvulling op kennis en trainingsmogelijkheden.”