Vis & water

VISpas Hotspots: Twentekanaal (Gelderland en Overijssel)

2667
12 sep 2024

Met de VISpas en de VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand is dat het Twentekanaal in de provincies Gelderland en Overijssel. Kijk in de gratis VISplanner app of op visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Het Twentekanaal loopt van Eefde (ten noorden van Zutphen) langs Almen, Lochem, Goor, Delden en Hengelo naar Enschede. Tussen Delden en Goor loopt er een zijtak naar Almelo. Bij elkaar opgeteld is dit kanaal 63 kilometer lang en langs dit traject zijn er meer dan genoeg goed bereikbare stekken voor witvissers, roofvissers én karpervissers. 

Het Twentekanaal sluit Almelo, Hengelo en Enschede aan op het landelijke netwerk van waterwegen. De afgelopen jaren is het kanaalstuk tussen Delden en Enschede dieper en op sommige plekken breder gemaakt. Over een lengte van 35 km zijn/worden er ook nieuwe damwanden geplaatst.

In enkele zones zijn zogenoemde natuurvriendelijke oevers aangelegd en paaiplaatsen voor vissen gecreëerd. Zoals op veel andere plekken is het water ook op het Twentekanaal helderder geworden. Dat heeft weliswaar geleid tot minder biomassa aan vis, maar dit betekent wel dat wat er zwemt groter kan worden.

Witvissen: wedstrijdvissen en technieken op het Twentekanaal

Op het Twentekanaal vinden veel wedstrijden plaats, met name op de zijtak. De vangsten bestaan vooral uit kolblei, voorn en (grote) brasems van soms meer dan 2,5 kg. Die zijn ook vaak bepalend voor de einduitslag. Wil je daar gericht(er) op vissen? Voer en vis dan met (verknipte) wormen.

Of ga aan de slag met de methodfeeder en een mini-boilie of een wafter. Het kanaal leent zich voor het vissen met de feeder, maar ook met de matchhengel en vaste stok (vijf deeltjes) kun je hier prima uit de voeten – houd daarbij wel rekening met de stroming en de scheepvaart. De diepte van de vaargeul varieert tussen de 3,5 en 4 meter (Delden-Enschede) tot 5 à 6 meter (Eefde-Delden). Op dat laatste stuk is het kanaal ook breder (50-55 meter).

Roofvissen: voordelen voor kantvissers

Op het kanaal zwemt een goed bestand aan baars, met daarbij ook vissen van 40-50 cm. Vooral het stuk tussen Lochem en Eefde is goed: daar is het dieper en vind je meer mosselbanken. Verder kun je snoekbaars verwachten (meest tot 60 cm) en ook steeds meer snoek – al is die meestal vrij klein.

De kantvisser is in het voordeel, want vissen vanuit de boot is lastig door het gebrek aan mogelijkheden om te traileren. Er staat een openbare helling gepland in de zijtak bij Almelo, die hopelijk dit jaar nog wordt gerealiseerd. Met de bellyboat kun je wel op het kanaal terecht, mits je uiteraard rekening houdt met de scheepsvaart – blijf dus langs de kant en kijk goed uit.

Karpervissen: historie, huidige situatie en hotspots

Het Twentekanaal kent een lange karperhistorie, met name door de warmwaterlozing van de Akzo in Hengelo. Deze (winter)hotspot trok eind vorige eeuw karpervissers van heinde en ver aan. Ook nu is de Akzo-lozing nog een gekende stek, al is het lozingswater nauwelijks warmer dan het kanaalwater. De laatste jaren wordt er regelmatig karper uitgezet door De Karper Sportvisserij Nederland regio Oost.

Deze vissen (schub- en spiegelkarpers) groeien flink; soms wel 5 tot 6 kilo per jaar. Dat heeft geresulteerd in betere vangsten en meer kans op grotere en zwaardere vissen. De 27 bruggen en drie sluizen zijn trekpleisters voor karper, maar vergeet ook de havens en zwaaikommen niet. Op de rechte, meer monotone stukken kun je ook karper tegenkomen, zeker als je een mosselbank weet te vinden.

LET OP: eet geen vis uit Twentekanaal!

Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo waarschuwen om tot nader order geen vis uit het Twentekanaal te eten. Aanleiding hiervoor zijn verhoogde concentraties van het giftige Hexachloorcyclohexaan (HCH) die zijn aangetroffen in het kanaal. De vervuiling is afkomstig van een industrieterrein in Hengelo waar tot 1952 een chemische fabriek van Stork stond – later werd dit verkocht aan AkzoNobel, het huidige Nobian. Via het grondwater belandt de schadelijke stof al jaren in het Twentekanaal zodat die zich ook in de vis daar kan hebben opgehoopt.

Nieuwe visstekken

Op stukken met damwanden is de eerste meter van de schuine talud meestal vlak afgegraven zodat je daar prima een viskist of stoel kunt neerzetten. Daarnaast zijn op diverse stukken in de zijtak – waar regelmatig wedstrijden plaatsvinden – en op een stuk tegenover de camping De Zwaaikom bij Hengelo betonnen platen neergelegd waar je prima kunt zitten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.