Vis & water

Vissterfte? Kom in actie!

1049
18 jul 2024

In de zomer is de kans op vissterfte groter – zeker bij langdurige droogte of extreem noodweer. Mocht je zien dat vissen hierdoor in de problemen komen, onderneem dan direct actie: maak melding bij de waterbeheerder en bij de lokale hengelsportvereniging en -federatie.

In de zomerperiode kan vis door verschillende oorzaken in de problemen komen. Zo kunnen kleine wateren (zoals vijvers, sloten en beken) droogvallen door een gebrek aan neerslag. Ook een sterk stijgende watertemperatuur – als gevolg van extreem warm weer, al dan niet gevolgd door onweer – kan leiden tot een zuurstoftekort in het water.

Zeker in kleinere, ondiepe wateren met een veen- of modderbodem wordt bij het afbraakproces van bodemmateriaal veel zuurstof verbruikt en komen vissen sneller in de problemen. Zuurstoftekort kan ook ontstaan als bij hevige regenbuien het rioolwater wordt geloosd op andere waterlichamen.

Visambulance - maak een melding

Kom je vissen in nood tegen? Maak in geval van calamiteiten direct melding bij de betreffende waterbeheerder en bij de hengelsportverenging en -federatie. Die kunnen dan samen in actie komen om zoveel mogelijk vis te redden en dode vis te ruimen. De hengelsportfederaties maken gebruik van calamiteitenteams en de VISambulance.

Die laatste is uitgerust met keernetten, sleepnetten, schepnetten, noodbeluchter, zuurstofmeter, apparatuur voor het elektrovissen en een grote transportbak met een zuurstofpomp. Dit om zo snel en efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan bij het veilig vervoeren van vissen naar plekken met betere overlevingskansen.

Handje helpen

Sportvissers kunnen als ‘ambulancebroeder’ ook een steentje bijdragen om vissen in nood te redden. Door middel van cursussen worden zij geschoold om op de juiste wijze verantwoord te werk te kunnen gaan. En bij reddingsacties zijn simpelweg vaak ook vele handen nodig om de vissen in nood te vangen en te verplaatsen. Informeer dan ook altijd of je bij jouw hengelsportvereniging of -federatie de helpende hand kunt toesteken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.