Vis & water

Week van de knakaal

2125
25 mei 2023

Knakaal? Is dat een vissoort? Het is vooral de geuzennaam voor mechanisch beschadigde alen (en andere vissen) die langs de loop van de Waal in Nederland tot over de Duitse grens in de Rijn aanspoelen. De doodsoorzaak van deze gestrande vis wordt onderzocht door RAVON, Sportvisserij Nederland en Duitse partnerorganisaties. Het is nu de week van de knakaal.

Onder de vissoorten die binnen het onderzoek worden aangetroffen, wordt een aantal ernstig bedreigd, waaronder steur, rivierprik, maar vooral ook de aal. Door gecoördineerde trajectbezoeken over rivierstrandjes door een groot aantal vrijwillige natuurliefhebbers, hopen de onderzoekers de problematiek van de gestrande vis de komende jaren uitgezocht te hebben.

Door transecten te lopen over rivierstrandjes gaat u op zoek naar knakalen (Bron vrijwilligersteam RAVON).jpg
Door transecten te lopen over rivierstrandjes gaat u op zoek naar knakalen (Bron: vrijwilligersteam RAVON)

Scheepsschroeven, gemalen en waterkrachtcentrales

Zo wordt het effect van scheepsschroeven van de binnenvaart in kaart gebracht. Ook worden locaties en draaiuren van gemalen en waterkrachtcentrales gerelateerd aan de vondstlocaties van alen. Langs de Boven-Rijn en Waal zijn ruim zevenhonderd trajecten van circa 150 meter geselecteerd als onderzoekslocaties, naast de circa 350 trajecten langs de Rijn in Duitsland.
Knakaal op rivierstrandje (Bron vrijwilligersteam RAVON)
Knakaal op rivierstrandje (Bron: vrijwilligersteam RAVON)

Laagdrempelig maar belangrijk werk

Hiervoor is men druk op zoek naar vrijwillige waarnemers. De drempel om mee te doen is laag: een kwartiertje per traject volstaat al en levert altijd een mooie wandeling in de vrije natuur op. De gegevens worden vervolgens verwerkt in een daarvoor ontwikkeld invoerportaal.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.