De schurftvis vang je niet zo snel aan de hengel, maar deze platvis uit de familie van de botachtigen komt in de zomer wel algemeen voor langs de Nederlandse kust. In dit artikel zoomen we in op deze platvis met een rafelrandje.
In tegenstelling tot zijn bijzondere naam heeft de schurftvis (Arnoglossus laterna) een vrij normaal uiterlijk. Met zijn slanke lichaam, lichtbruine tot grijze kleur en hier en daar verspreid wat vage donkere vlekken lijkt hij op meerdere andere soorten platvissen – misschien nog wel het meest op het zeldzamere ‘witje’.
Het meest opvallende aan de schurftvis zijn de gerafelde vinnen en het rommelige uiterlijk. Dat laatste komt omdat de schubben erg gemakkelijk loslaten. Zodoende ziet de vis er wat ‘schurftig’ uit.
Niet gericht bevist
De schurftvis wordt maximaal ongeveer acht jaar oud en zo’n 25 centimeter lang. Het geringe formaat en de enigszins beperkte aantallen waarin deze soort voorkomt, maken dat hij voor de commerciële visserij geen waarde heeft. Bij garnalenvissers komt hij als bijvangst wel met enige regelmaat aan boord. Dit vanwege het feit dat de schurftvis zand- en slibbodems als habitat heeft.
Hij leeft vooral op dieptes tussen 10 en 60 meter, maar er zijn ook exemplaren aangetroffen tot zelfs 400 meter diep.
Echte jager
Ondanks zijn bescheiden formaat is de schurftvis een echte jager. Op de stompe kop zit een grote bek met daarin krachtige kaken en tanden. Hij gaat vooral overdag op jacht, waarbij hij een tactiek hanteert die afwijkt van veel andere platvissen. Waar die meestal in het zand in een hinderlaag liggen te wachten op een prooi, benadert de schurftvis de ongewervelden en kleine bodemvissen die op zijn menu staan juist actief. Dat doet hij heel stiekem en behoedzaam, om vervolgens van dichtbij met wijdgeopende bek toe te slaan.
Verfijnd vissen
Sportvissers vangen de schurftvis zelden, maar er zijn wel enkele spaarzame gevallen van bijvangst bekend tijdens het kust- of strandvissen. Het aas was dan een zager of zeepier op een reguliere onderlijnmontage. Zou je echter een veel kleiner stuk aas en een bijpassend formaat haak gebruiken – bijvoorbeeld een slikzager gevist op een haak maat 10 of nog kleiner – dan maak je waarschijnlijk
al iets meer kans op een ontmoeting met de schurftvis.
Foto's gezocht
Sportvisserij Nederland is nog op zoek naar foto’s van de schurftvis zodat de
VISsenscanner hem ook kan herkennen. Heb jij foto’s? Mail ze dan naar
info@mijnvismaat.nl