Vis & water

Op naar een loodvrije sportvisserij

2923
18 nov 2022

Sportvisserij Nederland, de Unie van Waterschappen en de Rijksoverheid hebben onlangs de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 ondertekend. Daarmee wordt de komende jaren verder gewerkt aan het terugdringen van loodgebruik in de sportvisserij.

De samenwerkingsovereenkomst heeft hetzelfde doel als de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, waar van 2018 tot en met 2021 aan is gewerkt: een volledig loodvrije sportvisserij in 2027. Lood is immers een zwaar en giftig metaal, wat schadelijk is voor mens, dier en het watermilieu.

De focus bij de Green Deal ligt op het voortzetten van de bewustwordingscampagne van de gevolgen van loodgebruik voor mens en milieu. Daarnaast wordt ingezet op maatregelen op Europees niveau om het gebruik van vislood verder terug te dringen.
 

Europees loodverbod

 
Het European Chemical Agency (ECHA) heeft in 2021 op verzoek van de Europese Commissie een restrictievoorstel uitgewerkt over lood en loodverbindingen in munitie voor outdoorschieten (de jacht) en in visgerei (de sportvisserij). ECHA adviseert om de verkoop en het gebruik van vislood binnen drie tot vijf jaar – afhankelijk van het gewicht – aan banden te leggen.

Met dit advies is een traject gestart om te komen tot een mogelijk Europees verbod op vislood. De partijen die deze samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten steunen dit traject. Begin 2023 wordt een besluit verwacht van de Europese Commissie over het voorstel van ECHA.

Meer informatie

 
Op www.sportvisserijloodvrij.nl vind je alle informatie over loodvrij vissen, zoals een overzicht van milieuvriendelijke loodalternatieven, de gezondheidsrisico’s van lood en het zelf gieten van (vis)lood, relevante publicaties over loodvrij vissen en het zelf maken van loodalternatieven. Ook is hier de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 volledig in te zien als online document.


Gerelateerde berichten
20 sep 2022 Vuurdoop - Geen lood om oud ijzer 1662 De naam Eco Styllood is ietwat misleidend: deze ijzeren staafjes van ImFlo zijn namelijk helemaal loodvrij. Dit mens- en milieuvriendelijke alternatief voor loodhagels biedt bovendien nog meer voordelen. 18 jul 2022 Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 3402 Sportvisserij Nederland, de Unie van Waterschappen en de Rijksoverheid hebben onlangs de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 ondertekend. Daarmee krijgt de Green Deal Sportvisserij Loodvrij een vervolg en wordt de komende jaren verder gewerkt aan het terugdringen van loodgebruik in de sportvisserij. 17 mei 2022 Madesteinplas pilotgebied loodvrij vissen 2772 De Madesteinplas in Den Haag is de nieuwste loot aan de stam van pilotgebieden in Nederland waar loodvrij wordt gevist. Eind april onthulden Mustapha el Boumeshouli (stadsdeeldirecteur van Loosduinen) en Marcel Belt (hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Delfland) op uitnodiging van Hengelsportvereniging GHV - Groene Hart een bord dat de lancering van deze pilot markeert. 02 mrt 2022 Vuurdoop - Tungsten big lip bait 1677 De Tungsten Big Lip Bait is een mooie aanvulling op het gestaag groeiende loodvrije aanbod van kunstaasbedrijf Lureparts.nl. Dit bijzondere kunstaasje laat zien dat er qua wolfraam meer te halen valt dan louter jigkoppen. 21 dec 2021 Gratis loodalternatieven voor verenigingen 3332 Sportvisserij Nederland werkt met de Green Deal Sportvisserij Loodvrij aan het terugdringen van loodgebruik in de hengelsport. Om het loodvrij vissen nog meer te stimuleren, stelt Sportvisserij Nederland gratis proefpakketten met loodvrije materialen beschikbaar voor hengelsportverenigingen. 14 dec 2021 Toename loodvrij vissen dankzij Green Deal Sportvisserij Loodvrij 2745 Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, in kunstaas en in voerkorven. Door verlies kan dit vislood in het milieu terecht komen. Lood is schadelijk voor mens en dier. Om het loodgebruik in de sportvisserij terug te dringen hebben de ministeries van LNV, VWS, EZK en I&W samen met de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland, Dibevo en Natuurmonumenten de afgelopen drie jaar uitvoering gegeven aan de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Door voorlichting is het gebruik en het aanbod van loodalternatieven aanzienlijk toegenomen. In 2023 wordt besloten of de verkoop en het gebruik van vislood in heel Europa wordt verboden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.