Vis & water

VISpas Hotspots: Kano- & visvijver (Drenthe)

7020
12 okt 2022

Aan de rand van Emmen liggen de visrijke Kano- en Visvijver. In vergelijking met de Drentse vaarten zijn deze respectievelijk vijf en bijna vier hectare grote vijver bescheiden van omvang. Maar wat ze in formaat missen, wordt ruimschoots goedgemaakt door de goede sportvismogelijkheden.

Vrijwel gelijktijdig met de aanleg van de naastgelegen Grote Rietplas werden ook de Kanovijver en Visvijver gerealiseerd. Deze vijvers staan niet in directe verbinding met elkaar of andere wateren en kennen hierdoor een eigen, uniek visbestand.

Beide wateren zijn met name interessant voor karper- en witvissers. Veel roofvissers laten de twee vijvers links liggen en vissen op de naastgelegen Grote Rietplas. Het nog voor velen onbekende roofvisbestand zal de avonturier wellicht aanspreken. Met name op de Kanovijver kan roofvis zich vol vreten aan prooivis.

Kanovijver

De kanovijver is circa 1,1 kilometer lang en gemiddeld 45 meter breed. Met de vaste hengel kan je op drie tot vier meter uit de kant goed blankvoorn vangen. Kijk niet gek op als je in een paar uur meer dan 100 visjes vangt. Het materiaal dien je op het formaat van deze voorntjes af te stemmen. Gebruik dobbertjes tot 0,5 gram, 08/00 tot 10/00 onderlijnen en haakjes in de formaten 18 en 20. Casters, pinkies en maden doen het goed als aas.
 
De kans op een brasem is vrij klein en wanneer je die vangt zijn dit overwegend vissen van rond de twee pond. De mix van schub- en spiegelkarpers is interessant voor karpervissers. Verwacht geen bijzonder grote aantallen te vangen, maar doorgaans is het zeker mogelijk om enkele vissen in het net te krijgen.

Daarbij weegt het merendeel van de karpers rond de acht kilo, al worden er ook grotere exemplaren gevangen. Voor de karpervissers is een deel van de westoever speciaal ingericht om ’s nachts te kunnen vissen, uiteraard met de landelijke NachtVIStoesteming.

Visvijver

Met water zo troebel als chocolademelk verwacht je op de Visvijver een visbezetting als op een commerciële visvijver, maar dat is zeker niet het geval. Deze plas kent een mooi bestand aan karpers, al waren de vangsten het afgelopen jaar wat minder dan de jaren daarvoor (voorheen was een visdag met tien karpers geen uitzondering).

Het gros van de vissen weegt tussen de vier en acht kilo, al zwemmen er beslist nog zwaardere exemplaren rond, wat zowel statische karpervissers als witvissers aantrekt. De laatste groep grijpt veelal naar moderne feedertechnieken: een method gevuld met geweekte pellet en/of vismeellokvoer, in combinatie met een pellet, mini-boilie of wafter als haakaas doet het goed.
 
Ook met de vaste hengel kun je hier gericht op karper vissen. In tegenstelling tot de Kanovijver zwemt op de Visvijver wel de nodige brasem. De beste methode om de vaak twee tot drie kilo wegende ‘platten’ te vangen blijven nog altijd traditionele feedertechnieken. Voerkofjes gevuld met brasemlokvoer en wormen en maden als aas.

Met wat geluk vang je nog een zeelt tussendoor, maar veel andere, kleine witvis wordt er niet gevangen. Met de NachtVIStoestemming mag je langs de gehele westelijke oever nachtvissen met twee hengels. Kom je met de auto, dan hoef je niet ver te lopen met je visspullen. Vanaf de Siepeldijk sla je af naar het water en kun je de auto langs de gehele westzijde van het water parkeren

Ken de regels

Sportvisserij Groningen Drenthe en de lokale verenigingen zijn al een paar jaar in overleg met de gemeente Emmen. Die zijn eigenaar van recreatiegebied de Rietplassen, waar de Kanobaan en Visvijver onderdeel van zijn. Om overlast in woongebieden te voorkomen zijn oevers aangewezen waar je wel en niet mag vissen en is het nachtvissen gezoneerd. Daar staat tegenover dat in het gebied waar het wél kan, de sportvismogelijkheden zijn verruimd.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.