Vis & water

Sportvisserij redt vissen in overstroomd Limburg (video)

4432
30 jul 2021

De afgelopen weken heeft Sportvisserij Limburg zich hard ingezet voor het redden van vissen in de door overstromingen geteisterde provincie. Dankzij de nodige reddingsoperaties wist de regionale belangenbehartiger – met hulp van andere hengelsportfederaties, BOA’s en veel vrijwilligers – talloze vissen van een wisse dood te behoeden.

De reddingsactie begon met het oprichten van de Facebookgroep ‘SOS Limburgse Vissers’. Hier kon men melding maken van locaties waar vissen in nood verkeerden. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven, vooral door betrokken sportvissers maar ook door ‘niet-vissers’. “Er zwemmen karpers in mijn tuin”, luidde een van de meldingen. Ook kwamen er direct bij het federatiekantoor veel mailtjes en telefoontjes binnen over vissen op overstroomde plekken.

Gecoördineerde reddingsacties

Alle meldingen zijn door Sportvisserij Limburg in kaart gebracht en de volgende ochtend al in een briefing meegenomen. De kaart van Limburg is daarbij opgedeeld in tien gebieden van Zuid- tot Noord-Limburg. Naar elk gebied werd een groep van ongeveer vijf vrijwilligers gestuurd. Zo konden er snel gecoördineerde reddingsacties op touw worden gezet. Ook werd tegelijkertijd een kleurenkaart opgesteld met een overzicht van de getroffen locaties: met de kleuren rood (vis in nood) en groen (afgevist) werd zo overzichtelijk of ergens al wel of niet geholpen was. Op dit moment loopt de actie nog steeds, maar gelukkig neemt het aantal meldingen af.

Karpers in greppel

Bij een karpervijver in Zuid-Limburg was vis uitgespoeld en terechtgekomen in een nabijgelegen greppel die door de overstromingen inmiddels meer weg had van een beek. Doordat de greppel eindigde bij een afvoer met een hek ervoor, zaten de karpers als het ware in de val. Sportvisserij Limburg heeft de karpers gevangen, in kuipen gedaan en teruggebracht naar de vijver die bijna een kilometer verderop lag – en waar het water inmiddels weer was gezakt.

Ook op veel andere overstroomde plekken bleven na de overstromingen vissen (en veel afval) achter. Van de akkers en weilanden langs de Maas en aangetakte zijrivieren tot bosschages nabij afgesloten visvijvers, en zélfs op straat. Mogelijk is hierbij veel jongbroed verloren gegaan.



Hulp uit meerdere hoeken

Sportvisserij Limburg heeft bij de reddingsacties veel hulp gehad van Sportvisserij Oost-Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland, die hun calamiteitenteams en BOA’s naar Limburg stuurden om te helpen. Maar ook beroepsvissers, vrijwilligers en kinderen hebben de handen uit de mouwen gestoken. “Van Alkmaar tot aan Tilburg, vanuit het hele land hebben mensen ons geholpen. Dat was ontzettend fijn”, aldus Andres de Rouville van Sportvisserij Limburg. “Elke melding hebben wij aangepakt. De mensen nemen de moeite om de meldingen te maken, zo nemen wij ook de moeite om te helpen.”

Media-aandacht

De reddingsacties bleven ook bij diverse media niet onopgemerkt. Zo besteedde RTV Oost met onderstaand video-item aandacht aan de vanuit Oost-Nederland afgevaardigde hulptroepen.



Ook 1Limburg en De Standaard namen berichtgeving over de acties mee.

Oorzaak wateroverlast

De wateroverlast in Nederland, Duitsland en België was het gevolg van een lagedrukgebied boven Duitsland dat vooral op woensdag 14 juli extreem veel regen gaf in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Ook in Zuid-Limburg regende het record veel, op sommige plaatsen is op dinsdag 13 juli en woensdag 14 juli meer dan 150 millimeter gevallen. Dat is ruim twee keer de normale hoeveelheid neerslag in juli (KNMI, 2021).


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.