Vis & water

Eerste VISparel Friesland geopend (video)

5784
04 sep 2020

Donderdagmiddag 3 september vond de officiële opening van de eerste VISparels in Friesland plaats. Een voor de sportvisserij in Friesland heel belangrijke dag. Na een periode van overleg met Wetterskip Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân, gemeente Leeuwarden en gemeente Heerenveen zijn de partijen tot een samenwerkingsovereenkomst gekomen om zo een aantal vijvers in genoemde gemeenten optimaal in te richten voor de sportvisserij.

Heemraad Otto van der Galiën en Wethouder Pytsje de Graaf (gemeente Dokkum) openden de VISparel in Dokkum door de onthulling van een speciaal informatiebord. Bestuurslid Sjors Hempenius van Sportvisserij Fryslan bedankte de gemeenten en het waterschap voor de samenwerking. Hij wees daarbij op het succes dat de VISparels nu al hebben.


Heemraad Otto van der Galiën en Wethouder Pytsje de Graaf 'vissen' de vlag van het VISparelbord terwijl Arjen Antonisse zit te vissen.


In Dokkum, Leeuwarden en Akkrum is er de afgelopen maanden al veel gevist op deze vijvers. Tijdens de lock-down boden de nieuwe VISparels een schitterende plek om even te ontsnappen en te genieten van het buiten zijn en het vissen.

VIS TV


Check hieronder de aflevering van VIS TV waarin Tamme Smit (Sportvisserij Fryslân) viste op de nieuwe Visparel in Dokkum:



VISparels


De VISparels zijn gerealiseerd door het aanleggen van veilige visplaatsen, het onderhouden van de water- en oeverbeplanting en het uitzetten van karpers. VISparels zijn de ‘sportveldjes’ voor de lokale hengelsportverenigingen. Ze liggen in de bebouwde kom, zijn goed bereikbaar en hebben een goede visstand.

Voor vissers met een kleinere actieradius zoals jongeren en senioren zijn dit de mooiste plekken om te vissen: een groene omgeving dicht bij huis en een grote kans om vis te vangen. Meer informatie over VISparels is te vinden op www.visparel.nl.

Loodvrij


De betreffende vijvers zijn door de hengelsportverenigingen aangewezen, daarbij ondersteund door Sportvisserij Fryslân. Gemeenten en Wetterskip Fryslân hebben beleidsmatig de ruimte gegeven aan de sportvisserij om de vijvers mooier te maken.

Daarnaast is afgesproken om het vissen met loodalternatieven te stimuleren, zo zijn de vijvers “loodvrij” gemaakt. Via voorlichting en inruilacties bij hengelsportwinkeliers is het doel dat steeds meer sportvissers hun lood inruilen voor alternatieve gewichten als beton en staal.

De inruilactie loopt als een trein. De speciale zuilen in de winkels waar het ingeruilde lood wordt opgeslagen waren al snel vol, inmiddels is meer dan 30 kg lood ingezameld. Het betreft een proef voor een periode van drie jaar, waarbij de ontwikkeling van de vijvers gevolgd gaat worden.


Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.