Vis & water

Online spoedcursus sportvissen: 'Vissen doe je zo!'

6020
30 apr 2020

Om nieuwe sportvissers - jeugd, maar ook mensen die na jaren de hobby weer oppakken - goed op weg te helpen, heeft Sportvisserij Nederland de reeks 'Vissen doe je zo!' ontwikkeld. In deze 'spoedcursus' sportvissen worden je in tekst, beeld, tekeningen én duidelijke video's de belangrijkste vistips, uitleg over materiaal, knopen, montages en stekkeuze bijgebracht. Via www.vissendoejezo.nl is deze module gratis online toegankelijk.

Door de coronacrisis ontdekken en herontdekken extra veel mensen - jong en oud - de laatste weken dat sportvissen een heerlijke, spannende én ontspannende buitenactiviteit is. Ben jij zo iemand die wel wat extra uitleg en hulp kan gebruiken, dan is een bezoekje aan Vissen doe je zo! een aanrader. En heb jij zelf kinderen of ken jij kids of volwassenen die juist nu beginnen met vissen of de hobby sinds kort opnieuw hebben opgepakt? Schroom dan niet om die op deze handige online spoedcursus Vissen doe je zo! te wijzen. 

Laagdrempelig

De hele reeks brochures en de bijbehorende website zijn laagdrempelig gehouden om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. Het concept is dat iedereen die wil beginnen met vissen, of zijn hobby weer op wil pakken, direct aan de slag kan. Simpele vragen als ‘hoe zet ik nu eigenlijk een haakje aan de lijn?’ en ‘wat is de beste manier om een boilie op de hair te zetten?’ worden helder beantwoord. In de zeven verschillende edities - vissen met de vaste stok, feedervissen, karpervissen met de pen of zelfhaaksystemen, roofvissen met kunstaas (let op: vanwege de gesloten tijd mag roofvissen in het Nederlandse binnenwater pas vanaf zaterdag 30 mei weer), zeevissen en vliegvissen - worden alle basisprincipes uitgelegd. 



Begin met de vaste hengel 

Als je voor het eerst gaat vissen, kun je het best beginnen met de vaste hengel. Dit is een hengel zonder molen, zodat je nog niet meteen hoeft te leren hoe je daarmee moet werpen. Met een vaste hengel kun je al heel veel soorten vissen vangen. Denk bijvoorbeeld aan: blankvoorn, ruisvoorn, brasem, kolblei, baars, pos en zeelt. Als je goed hebt leren vissen met een vaste hengel, weet je hoe je een tuigje maakt, een haak aanzet en hoe je een vis moet landen en onthaken. Als je dit allemaal kunt, is het misschien leuk om ook andere manieren van vissen te proberen.



Ook voor de meer ervaren sportvisser

Met een feederhengel kun je op dezelfde vissoorten vissen als met de vaste hengel. Je kunt er alleen verder mee uit de kant vissen en er zwaardere vissen mee landen. Je kunt ook met de pen op karper gaan vissen, vanaf het strand op platvis of met kunstaas op snoek. Let wel op: voor het vissen met kunstaas of dood aas op roofvis geldt in Nederland een gesloten tijd die loopt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. Op dit moment  - en voor dit jaar is dat tot en met vrijdag 29 mei - mag je dus NIET roofvissen. Lees en bekijk er hier alles over.



Er zijn dus heel veel manieren waarop je in Nederland kunt vissen. Voor al deze manieren van vissen kun je via de online module Vissen doe je zo! informatie vinden. Kijk er maar eens rond en je vindt zelfs als je al een meer ervaren sportvisser bent handige tips en trucs om nóg beter te vissen!

Naar de hengelsportzaak

En dan zijn er verspreid over Nederland natuurlijk nog honderden hengelsportwinkeliers. Daar kun je terecht voor je visbenodigdheden. Bovendien zal de hengelsportwinkelier je graag op weg helpen met uitleg en advies. Bij veel hengelsportspeciaalzaken kun je ook de Vissen doe je Zo!-brochures meenemen.

Tot slot geldt uiteraard: Vissen? Altijd de VISpas mee!


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.