Vis & water

Visionair 46 verschenen

4258
27 dec 2017

Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben. In dit nummer staan de volgende artikelen:

Zie ginds komt de maaiboot :Hengelsportfederatie Groningen Drenthe pakt plaagplanten aan.


Na een lange geschiedenis van watervervuiling door de strokarton- en aardappelmeelfabrieken is, net als in heel Nederland, in Groningen en Drenthe de waterkwaliteit sterk verbeterd. ‘Groene soep’ bestaat niet meer. Vooral de laatste jaren zien we helder water, vaak met doorzicht tot de bodem. Dat heeft gevolgen voor de visstand en dus ook voor de sportvissers.

Ontwikkeling visstand in de Rijntakken; Ruimte voor Rijnvis

Sinds 1997 wordt de visstand in de Rijntakken op gestandaardiseerde wijze bemonsterd door middel van boomkor- en elektrovisserij in de hoofdstroom en in enkele aangetakte zijwateren. De resultaten van deze ‘actieve monitoring’ laten de laatste jaren interessante ontwikkelingen zien.


Kraakbeenvissen uit het fietsendepot: Uniek kweekproject van haaien en roggen

Wereldwijd gaat het slecht met de haaienstand. De Noordzee is daar geen uitzondering op. Daarom loopt in Utrecht een project dat uniek is
in de wereld: als onderdeel van een ambitieus herstelproject worden haaien en roggen gekweekt.

Parkeermeters voor vissen

Rotterdam blijft op meerdere manieren proberen om zijn haven aantrekkelijker te maken als biotoop voor mariene fauna.
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft hiervoor momenteel twee projecten lopen voor meer babykamers respectievelijk meer paaigronden.

Een ongemakkelijke waarheid

De aal is waarschijnlijk een van de meest onderzochte vissoorten in Europa. Dat is begrijpelijk voor een vissoort met zowel een zeer complexe biologie als een soort die door verschillende oorzaken zwaar onder druk staat. De laatste onderzoeksgegevens duiden helaas niet op een herstel van de aalstand.

Passend monitoren

Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen in 2018 zal de migratiemogelijkheden voor vissen sterk doen verbeteren in het estuarium van de Rijn en Maas. De verwachting is ook dat de visgemeenschap in het overgangsgebied zal veranderen. RAVON onderzocht op verzoek van deelproject Monitoring van het Droomfonds de beste methodes om deze veranderingen in beeld te brengen en vergeleek die met welke door Rijkswaterstaat worden uitgevoerd.

Vis op je bord

Het is de sport om op rommelmarkten en brocanteriën in binnen- en buitenland uit te kijken naar spullen die met vissen te maken hebben. Je vindt er de gebruikelijke zaken zoals vismessen, netten (vaak nog uit de jaren zestig toen ze in menig meisjeskamer aan het plafond hingen), oude hengels en als je geluk hebt, mooie viskoffers. Maar het mooist is de kitsch die er ligt - soms duur, soms goedkoop. Het is overigens maar een heel dun vislijntje tussen echte kitsch en ware kunst.

Kwetsbare kroeskarpers

Een van de meest bijzondere Nederlandse vissen is de kroeskarper, Carassius carassius. Deze inheemse karperachtige kun je in de meest onooglijke wateren tegenkomen. Het is een echte overlevingskunstenaar die zich zelfs in de meest zuurstofarme omstandigheden
kan handhaven. Door vernietiging van zijn habitat en het kruisen met andere soorten heeft de kroeskarper het echter moeilijk.


Eten wat de Noordzee geeft

Per jaar wordt er op de Noordzee zo’n 70.000 ton vis overboord gezet. Het overgrote deel van deze discards is ondermaats. Deze schatting betreft alleen vis. Bijvangst van zeesterren, krabben en andere bodemdieren is niet meegenomen. 
De Good Fish Foundation is een campagne gestart om deze bijvangst duurzaam te gebruiken.

Verhalen uit een zandwinput

‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’ beleefde dit jaar haar première met twee uitverkochte zalen op het Rotterdamse International Wildlife Film Festival.
Onderwaterfilmer Robert Hughan ‘lag’ er ruim twee jaar voor onder water. “De Zevenhuizerplas doet niet onder voor tropisch water”, vindt hij.

Je kunt het niet weggooien

Medio jaren tachtig, Den Haag. Ik studeerde nog maar was vooral veel langs de waterkant te vinden. Vaak ’s nachts, struinend met de korst op karper. Levend in een andere wereld. De oude garde karperstruiners weet wel wat ik bedoel.
De grachten in de stad werden destijds verwarmd door het looswater van de elektriciteitsfabriek en de vuilverbranding. Zodat je midden in de winter soms nog karpers aan de oppervlakte kon bejagen.

Zijlijnen

In de zijlijnen is er aandacht voor migratiepotentieel van enkele Duitse kanalen, visserij draagt bij aan de verdwijning van oude vissen en nanoplastics zorgen voor hersenschade bij vis.


Abonnement

Wil jij als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op Visionair!



Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.